Published On: Pet, svi 12th, 2017

Dodik: Sloboda i opstanak Republike Srpske su nam prioritet

BANJALUKA – U Vojarni “Kozara” u Banjaluci danas je počela središnja svečanost povodom 12. svibnja – Dana Vojske Republike Srpske i Dana Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH.

Svečanost je počela predajom raporta zapovjednika Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH brigadira Nedeljka Kopuza predsjedatelju Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću, nakon čega su intonirane himna BiH i himna Republike Srpske “Moja Republika”.

Kopuz je rekao da je formiranje Vojske Republike Srpske prije 25 godina bilo od ključnog značaja za opstanak i ostanak srpske naroda na ovim prostorima, te istaknuo da u BiH ima mjesta za sve samo se moramo poštivati ​​i uvažavati. Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske podsjetio je da je VRS formirana u veoma teška vremena s ciljem da se obrani sloboda Srba na ovim prostorima.

“Sloboda i opstanak Republike Srpske su nam prioritet” rekao je Dodik. Mladen Ivanić, predsjedavajići Predsjedništva BiH, kojem je Treći pješadisjki Republika Srpska puk predao raport, rekao je da je prije 25 godina trebalo imati hrabrosti dva se formira Vojska RS.

“Vojska RS je časno branila narod i Republiku Srpsku i to je uspješno napravila”, rekao je Ivanić. Ovom skupu prisustvuju i delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, predvođena potpredsjednikom parlamenta Nenad Stevandić, zamjenik ministra obrane BiH Boris Jerinić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, predstavnici MUP-a Republike Srpske, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić.

Svečanosti prisustvuju i strani vojni predstavnici akreditirani u BiH, umirovljeni generali i oficiri Vojske Republike Srpske, predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz proteklog otadžbinskog rata. Na govornici su istaknute zastave BiH, Republike Srpske, Vojske Republike Srpske, kao i grb Republike Srpske.