Published On: Čet, stu 15th, 2018

Dodik: Pozvati EU da u što skorije vrijeme primi BiH u status kandidata

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik naglasio je da će se na novoj funkciji člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS založiti za uspostavljanje dogovora oko zajedničkog interesa na razini BiH uz poštovanje Ustava i Daytonskog sporazuma, ali ne i nametnutih rješenja visokog predstavnika.

On je tijekom razgovara s veleposlanikom Irske u BiH Majlsom Gajranom prenio stav da će se RS u idućem razdoblju  usredsrediti isključivo na ekonomska pitanja, a da će se kao srpski član Predsjedništva BiH zalagati za stabilnost institucija i političke situacije u BiH, kao i za to da BiH što prije dođe do kandidatskog statusa na putu ka Europskoj uniji, priopćeno je iz Dodikovog ureda, prenosi Fena.

– Želimo fleksibilniji odnos Brisela prema tom statusu i zalagat ću se za zajedničku izjavu članova Predsjedništva BiH kojom ćemo pozvati Europsku uniju da nas u što skorije vrijeme prime u status kandidata. Time bi BiH dobila novi podsticaj i dinamiku – rekao je Dodik, izrazivši očekivanje da se na razini BiH napravi napredak na planu ekonomije i da se uđe u veliki investicijski proces izgradnjom infrastrukture.

Dodik i veleposlanik Gajran složili su se da bi dobro bilo da BiH sa Irskom, koja je izuzetno rastuća ekonomija, razmijeni pozitivna iskustva.