Published On: Pet, lip 3rd, 2022

Dodik pozvao ruskog veleposlanika da govori u parlamentu RS


Dodik je ranije ovog tjedna zatražio posebnu sjednicu entitetskog parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o stanju u međunarodnim odnosima i poziciji RS. Takav zahtjev su mu članovi rukovodstva Narodne skupštine RS i odobrili, a sjednica je zakazana za 6. lipnja.

Po ustavu BiH entiteti nemaju nikakve ovlasti na planu vanjske politike za koju su zaduženi isključivo Predsjedništvo BiH i Ministarstvo vanjskih poslova, no vladajuća većina u RS tu je činjenicu odlučila ignorirati.

“Nužno je da damo našu procjenu i naše viđenje na koji način će se kretati svijet i kako ćemo se mi odnositi prema tome”, kazao je u petak Dodik koji će tako pred zastupnicima u ponedjeljak imati priliku obrazlagati svoja dobro poznata stajališta, uključujući protivljenje uvođenju sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Sada je potvrdio kako će u tome sudjelovati i ruski veleposlanik koji je ranije otvoreno prijetio BiH odmazdom Moskve pokuša li postati članicom NATO-a.

Veleposlanik Kalabuhov, kako je ovu odluku pokušao pojasniti Dodik, iskazao je interes sudjelovati na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS što u tom entitetu uvažavaju, a istodobno ne kane pozivati “one koji ne žele doći”.

Iza te jezične formulacije zapravo stoji potvrda da su svi drugi veleposlanici akreditirani u BiH odlučno odbili doći na sjednicu u Banju Luku ukoliko će na njoj biti Kalabuhov koji je od trenutka agresije njegove zemlje na Ukrajinu suočen s potpunom diplomatskom izolacijom u BiH.

No, platformu za javne istupe ostavili su mu dostupnom mediji u RS, a sada i Dodik.

“Anketirali smo veleposlanike, a onda su rekli da neće doći ako tu bude ruski veleposlanik”, rekao je Dodik, dodajući da stoga nisu ni pozvani.

Uz Dodika i ruskog veleposlanika na sjednici Narodne skupštine RS moći će uvodno govoriti i predsjednici svih parlamentarnih stranaka.

Dnevnik.ba

guest
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Z Русија
Z Русија
1 mjesec prije

Нико не треба да говори,Српски народ зна да се Русија бори против зла!
АХМАТ СИЛА 🇷🇺
на терену причају Руски војници!
СМРТ УКРАЈИНИ
СЛАВА РУСИЈИ
https://t.me/btr80/1552

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Z Русија
1 mjesec prije

Jhebi si mater genocidno prdoslavnu

Sabahudin
Sabahudin
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
29 dana prije

Duvaj ga zeleni okotu.

Đikan
Đikan
Šta ti kažeš na ovo?  Z Русија
1 mjesec prije

Opet DODO ukrao ikonu

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Z Русија
29 dana prije

pazi himars brzo…

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Ovo samo nama Bosnjacima ide u prilog.Bravo Dodo.

Ode sve u helać
Ode sve u helać
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Kako ovo Bošnjacima koji se u prilog? Hoće li zbog ovog cijene hrane i goriva pasti? Ili će vaša vrhuška prestati da vas pljačka? Možda s neba spadne tisuću fabrika u kojima će se zaposliti 10 milijuna Bošnjaka? Ili misliš da će vam USA/NATO/EU dati cijelu BiH na upravljanje? Ako vjeruješ u bilo šta od ovog, imam za tebe povoljne placeve na Marsu. Jedino što stvarno može da vam se desi je da vas isti ovi (kao i uvijek do sada u istoriji) opet gurnu u rat gdje ćete, kao i jadni Ukrajinaci, giniti za njihove interese!

Prorok
Prorok
1 mjesec prije

hahahaha kako ono kazu u narodu “budala i krivih vrba nikad dosta”

Đikan
Đikan
Šta ti kažeš na ovo?  Prorok
1 mjesec prije

Jah nije vrbovina za japiju, s njom možeš napraviti samo ogradu za krmad

Đikan
Đikan
Šta ti kažeš na ovo?  Prorok
29 dana prije

Nisu svi srbi budale