Published On: Uto, stu 2nd, 2021

DODIK: Ovaj put se definitivno odlučuje ima li ili nema visokog predstavnika


Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nazvao je danas visokog predstavnika Christiana Schmidta okupatorom.

Lider SNSD-a je to izjavio komentirajući sadržaj izvještaja o stanju u BiH, koji treba biti razmatran u Vijeću sigurnosti UN-a.

“Ako smo mi separatisti, onda je on okupator. On nema nikakvu nadležnost, a sve će se završiti tako što tu njegovu pisaniju neće niko usvojiti, neće biti dokument. Prvi put u Vijeću sigurnosti se neće usvojiti izvještaj visokog predstavnika niti će se, koliko sam razumio, obraćati u Vijeću sigurnosti”, rekao je.

Dodik smatra da je to poraz za čovjeka (op.a. Christiana Schmidta) koji je, kako on smatra, sam sebe predstavio za visokog predstavnika.

“Protiv njega nemam ništa lično. Ponekad imam čak i neke simpatije, a najčešće mi ga je žao. Sad on sebe bilda da se obračuna sa Srbima, kao što je kroz taj navodni izvještaj, a taj izvještaj su pisali muslimani u Sarajevu, a on samo potpisao. Nema objektivne mogućnosti da ima spoznaje koje su navedene u izvještaju. Nema pasusa da nisu oklevetani RS i Dodik. Ako negdje nešto kaže, onda je to površno. To vrvi od laži i zato to neće razmatrati Vijeće sigurnosti, koliko ja znam”, kazao je.

Lider SNSD-a ističe da će sačekati dan-dva da vidi šta će se dogoditi

“Nemamo ništa protiv misije Althea (EUFOR), a visoki predstavnik nema šta da traži. Ovaj put se definitivno odlučuje ima li ili nema visokog predstavnika. Ja mislim da ga nema i da ga neće ni biti. Sve što bi on donosio, nema značaja. Neka bonska ovlaštenja objesi mačku o rep. Neka ode u Vijeće sigurnosti i pribavi šta treba pa možemo razgovarati, a ovako nemamo šta razgovarati”, poručio je Dodik danas iz Banje Luke.

guest
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Anonimac
Anonimac
25 dana prije

Schmidt je za sve loše u BiH okrivio Srbe i Hrvate ni riječi “osude” za bošnjačku unitarističku politiku i kršenje ustavnih prava prije svih Hrvata kao najmalobrojnijeg naroda koji više nemaju ni mogućnost da biraju političke predstavnike na nivou BiH , pametnom dosta

MUJO ISILOVAC
MUJO ISILOVAC
25 dana prije

NARAVNO OKUPATOR.

Bojan
Bojan
25 dana prije

Da ima saglasnosti UN-a Schmidtov izveštaj bi bio pročitan danas. Ne bi se odgađala sjednica. Stav Rusije je jasan. Pristaće na produženje misije EUFOR-a ako se ukine OHR i visoki predstavnik. Sad su verovatno u toku konsultacije i traženje kompromisa. Kompromisa oko Schmidta sigurno neće biti jer je Rusija već iznijela svoj stav, a velike sile ne mjenjaju stavove.

Dibu Danbu
Dibu Danbu
Odgovori   Bojan
25 dana prije

Schmidtov izvještaj su već svi pročitali! Usvojiće ga oni koji su za Bosnu bitni.

never baklava
never baklava
25 dana prije

Kao da ne čitam Schmidtov “Izvještaj”, negi od prethodnih “Visokih”.

Isto sr..je, drugo pakiranje.

Last edited 25 dana prije by never baklava
atilla
atilla
25 dana prije

vec se barata tezom da nije neophodno da VS UN potvrdi mandat i Visokom predstavniku i EUFORU, moze i PIC u kome nema veta 🙂