Published On: Uto, stu 2nd, 2021

MASKE PADAJU: Schmidt optužio HDZ kao odgovorne jer ne žele formirati protuustavnu Vladu FBiH

U izvještaju koji je Christian Schmidt, koji se iz samo njemu znanih razloga smatra Visokim Predstavnikom u BIH, dostavio Vijeću sigurnosti UN-a dotakao se i situacije u Federaciji BiH, gdje je, kako tvrdi ultrabošnjački Klix “jasno definirao krivca za trogodišnju blokadu izbora nove vlade“.

Ta definicija slično kao i u slučaju kritika Republike Srpske izgleda kao da ju je pisao netko iz pisarnice SDA.

Evo i zašto:

Schmidt je, prema izvorima Klixa, kazao da je: Vlada FBiH formirana 2014. godine u trogodišnjem tehničkom mandatu, za što je vjerovatno najviše odgovorna Hrvatska demokratska zajednica (HDZ).

Dakle ne postoji niti najmanji pokušaj kritike SDA od strane Schmidta, stranke koja na sve moguće načine odbija provesti izmjene Izbornog zakona u skladu s presudama Ustavnog suda i Europskog suda za ljudska prava premda se na to obvezala Mostarskim sporazumom i premda je to dužna učiniti zbog imperativa Ustavnog suda BIH. Umjesto toga SDA ucjenjuje, traži od HDZ-a da im se nešto da zauzvrat ako žele da SDA vrati Izborni zakon u Ustavne okvire.

Nadalje nema uopće osvrta na HDZ princip i stav, da bi formiranje Vlade prema nepostojećem i neustavnom Izbornom zakonu bio protuustavan čin prema  Ustavu FBIH i Ustavu BIH. Ukratko ako Klix ne laže, događa se upravo vrhunac antidaytonskog djelovanja OHR-a budući  da Schmidt u UN-u proziva Hrvate zato što ne žele da djelovati protuustavno i popunjavati Vladu FBIH prema rezultatima izbora koji su provedeni prema neustavnom zakonu.

Uloga OHR-a je , podsjetimo da upravo brani Dayton i Ustave u BIH a ne formiranje vlada prema neustavnom izbornom zakonu. Podsjetimo isti taj neustavni  Izborni zakon na scenu je uveo Petritsch i tadašnji OHR putem OSCE-a, dakle nikada nije usuglašen u Parlamentarnoj skupštini BIH kako Ustav nalaže. Apsurd je da je sam OHR nametanjem Izbornog zakona prekršio Ustav koji je morao štititi. Tijekom Petrischevog procesa nametanja Izbornog zakona, danas neustavnog, trajao je sukob između njega i US ambasadora Mullera koji ga je upozoravao da to ne čini jer će izazvati rast nacionalizma među Bošnjacima i Hrvatima. I bio je u pravu. Danas kada je Izborni zakon na Ustavnom sudu odbačen , Schmidt, ponovno netko tko dolazi iz AustroGermanske zone utjecaja u BIH, sije kaos i poziva da se formira vlada prema neustavnom OHR zakonu.

“Vlada je također smanjena sa 16 na 13 ministara, zbog smrti dvojice i ostavke jednog. Nema dogovora o imenovanju novog saziva ili nedostajućih ministara zbog navedenog stava Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) da ne odobri sva imenovanja do dogovora o izbornoj reformi prvenstveno sa Strankom demokratske akcije (SDA). U svakoj demokratiji provođenje volje biračkog tijela formiranjem vlasti treba da bude prioritet”, navodi se u izvještaju.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Dodaje da se različite pozicije dviju strana nisu promijenile od posljednjeg izvještaja te da Dragan Čović konstantno poziva na promjenu Izbornog zakona i upozorava da se bez njegove izmjene neće moći održati izbori.

“To implicira mogući bojkot”, rekao je Schmidt.

Schmidt ističe da su ograničene ustavne i izborne reforme neophodne da bi se implementirale presude Europskog suda za ljudska prava.

“U procesu izbornih reformi neophodno je uzeti u obzir presude Ustavnog suda BiH, preporuke OSCE-a, GRECO-a i Venecijanske komisije zarad izbornog integriteta. Vlasti trebaju da se suzdrže od poduzimanja zakonodavnih ili političkih koraka koji bi provođenje presuda Europskog suda za ljudska prava učinili izazovnijim ili doveli do daljnjih podjela. Da bi se to postiglo, bit će potreban kontinuirani dijalog i veća fleksibilnost od svih uključenih strana koje se bave ovim pitanjem, a ne uobičajeni pristup sve ili ništa”, naglasio je Schmidt.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

“Visoki  Schmidt” naglašava da je proces popunjavanja upražnjenih radnih mjesta u Ustavnom sudu Federacije BiH zaustavljen. Istaknuo je da trenutno Ustavni sud Federacije BiH ima samo 5 od 9 sudaca i da je kvorum ugrožen, kao i Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pri Ustavnom sudu FBiH.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

“VSTV je dostavio predsjedniku i potpredsjednicima Federacije BiH kandidate za tri upražnjena mjesta, po natječaju objavljenom 2019., i predložio kandidata za četvrtu poziciju  u veljači 2021. godine. Predsjednik Federacije Marinko Čavara (HDZ BiH) je odbio nastaviti nominacije i ovaj proces je i dalje u zastoju”, navodi se.

A sada se sjetimo da su Schmidta u Mostaru prvi dočekali neki ugledni fratrizani.

Hrvati sretno vam!

guest
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Bojan
Bojan
1 mjesec prije

Maske padaju samo za neupućene. Upućeni od početka znaju da je njegova misija formiranje islamske države. Međutim problem je što će njegov izvještaj biti odbijen u UN-u. Dodik kaže da je to pisanije ustvari pisanije SDA, on je samo potpisao.

Dibu Danbu
Dibu Danbu
Odgovori   Bojan
1 mjesec prije

Prokužio vas Švabo dok si reko “kafiškafnjak”.

Legionar
Legionar
1 mjesec prije

Maske padaju damo za ne Upucene kao Čovicu, Hrvatski Narode jesteli svjesni šta vam je činiti, napustite sve institucije kao šti je Dodig napravija, i tada ce se pokrenuti inače ste nadrpali, Sada ilu Nikada!

Blanka
Blanka
Odgovori   Legionar
1 mjesec prije

Nikad. Draza je lova. To znate vec 20 godina, no kako rece jedna skojevka – nek kradu, nasi su. Sad uzivajte plodove takva razmisljanja. Dakle – nikada.

Atom
Atom
1 mjesec prije

Još jedan placenik islamskih fundamentalista iz Saudijske arabije. Cilj stvaranjenje Islamske države na tlu evrope . Nije se dugo cekalo da pokaže pravo lice.

Andrijica Simic
Andrijica Simic
Odgovori   Atom
1 mjesec prije

On provodi njemačku odnosno austrijsku politiku, a njima su Hrvati dobri dok ih bez pogovora slušaju.

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Nije dugo vremena trebalo da pokaže svoje “pravo lice” a to je probošnjačko , ipak on radi u većinski bošnjačkom Sarajevu a “građani” su mu jasno dali do znanja da hoće BiH “bez entiteta” ili ti bošnjačku državu

never baklava
never baklava
1 mjesec prije

Poskok kaže za J. Pavkovića (VL) kako je jako, naivno i nerealno optimističan, slažem se, jer vidi što nitko razuman i objektivan ne vidi – ponovno vezivanje hrvatskog stijega i bošnjačkog barjaka. Kao da već jednom taj savez, poput odpetljavanja zapetljanih crijeva, Hrvati nisu u ratu krvavo platili.

S druge strane ni Poskok nije ništa manje jako naivan, naivan i nerealno optimističan, kad tvrdi da će baš biti onako kako Rusija, Srbija i Dodik tvrde.

Iz medijskih objava dijelova Schmidtove bajke namijenjene UN-u – “Izvješta o BiH” (to vam je onaj tek jedan u nizu metar i žilet tzv. Visoki međunarodni predstavnik) i ćorav vidi pokvareno politikanstvo. Schmidtov “Izvještaj” nikoga ne hvali ali zato samo Hrvate i Srbe ruži.

Bošnjački lopov opet maslinova grančica. Nema u izvještaju bošnjačkog preglasavanja, Komšića, muslimana s lažnim izjašnjavanjem Hrvat, prijetnje ratom ako nije po njihovom. Baš kao u kaubojskom filmu: Dobar (Bošnje), loš (Hrvati), zao (Srbi).

Ruski prokremaljski analitičar Oleg Havič, pozivajući se na sugovornike u Banjoj Luci, kaže da je u BiH situacija vrlo složena jer “muslimani zazivaju novi rat, a Srbi predlažu mirni razlaz BiH”.

Dodao bih: Plenkovićevi i Čovićevi Hrvati sluganski trpe i šute. Soroševi Hrvati na bošnjačkoj strani jer im je BiH nukleus iz kojeg sanjaju “građanski” nacionalsocijalizam. A tek kardinalovi katolici sišu krunicu i peglaju folklornu nošnju u ime evađeoskog pretvaranja konstitutivnog naroda u dekorativnu manjinu.

petar
petar
Odgovori   never baklava
1 mjesec prije

dobar

Milano
Milano
Odgovori   never baklava
1 mjesec prije

Naravno na neće “biti baš onako kako Rusija, Srbija i Dodik tvrde”. Biće onako kako su se Rusi sa SAD i EU o metodi faktičkog gašenja OHR dogovoril. (Za svakog onog kome je ovo nevjerovatno, samo jedan “nebitan”, bzaran detalj: Drugi čovjek američke kongresne komisije za krize u nedavno objavljenom autorskom tekstu, piše o Jalti 2. Forma autorskog teksta, naravno, govori samo u kojoj je fazi to pitanje, a ne da li je na dnevnom redu.)

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Sa gospodinom Schmidtom do graDZanske BiH.Neka bog cuva veliku njemacku naciju i gospodin Schmidta.

Bollero
Bollero
Odgovori   Anonimac
1 mjesec prije

Velika njemačka nacija ?

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Anonimac
1 mjesec prije

Je.o ti Smit Ke.u. Nema ovaj put popustanja. Ide se do kraja. Bosnje hoce rat , nema problema dobit ce ga.

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Toliko budem razočaran ovih dana da neznam sta bih rekao kad vidim koliko je neaktivna i nezainteresirana hrvatska politička scena pa se zapitam da li uopće postoji.Zar je moguće da nitko od njih nema nimalo hrabrosti da nešto izjavi što bi dalo barem malo nade i hrabrosti napacenom hrvatskom narodu.Zgrozim se na njihove mlohave izjave kad kažu hrvati su za Eu i stabilnu bih.Zar je to krajnji domet njihovog zatupljenog uma i zar je moguće da nema još jednog Marija Kramarića kad je riječ o odvažnosti da se suprotstave bošnjačkom ugnjetavanju. Bože moj,Bože moj zašto si nas njima ostavio?

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Anonimac
1 mjesec prije

Evo gledam mrežu i nemogu da vjerujem da su dopustili da Božo Rajic kaze ono što su odavno svi trebali čuti na Ftv-u.Izgleda da me Bog čuo.Po prvi put direktno,jasno,odrijesito i bez mogućnosti da itko ospori izgovorene riječi.

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Anonimac
1 mjesec prije

Ljudi dragi pogledajte ako mozete snimak razgovora na ftv-u u večerašnjoj emisiji mreza razgovor sa bivšim predsjednikom Hdz-a Vozim Rajic. Nemogu da vjerujem da ga nisu cenzurirani.Pa čovjek je sve rekao u 10 minuta ono što nisu svi hrvatski političari u zadnjih 20 god.

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Anonimac
1 mjesec prije

Božom

šimeđodan
šimeđodan
1 mjesec prije

Švapski lažljivi monstrum, kao i svi prije njega… Samo naivna budala mu može povjerovat. Jedino još nešto gadnije od ovog bjelosvjetskog šljama je šutnja i šlihtanje stožernih sa međunarodnom. zajednicom. Umjesto da mu otvoreno u facu kažu da je promuslimanski monstrum koji je došao ovdje s ciljem da napravi muslimansku državu oni se zajebaju.. Ona alijina spodoba tzv nadbiskup vr’bosanski samo što im ne pođe otvoreno klanjat.. Čovke je u svom filmu, boli ga tuki i njega i one oko njega, namirili su se za 8 života.. Plenkijev adeze je počeo ne da reterira nego da otvoreno, kao što je i radio do jedno 2015., radi za muslimansku stranu.. Šta reći o onom ljigavcu tzv ministru, sutra mu sprovod dabogda bio, što napada Milanovića, i to zašto ga napada.. Neka se zna samo da će kod ovog konačnog sloma Hrvata u Bih jedini se upisati na junačku stranu povjesti Zoran Milanović.. A fratroballiijama, stožernim i vladi iz zegeja, zemlja im kosti izbacivala.. Amen

Bojan
Bojan
1 mjesec prije

Dodik je rekao da će Schmidtov izvještaj UN-u biti odbijen. Tako i bi.

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Bojan
1 mjesec prije

Brezbeli, legalitet ili ništa.

Bollero
Bollero
1 mjesec prije

“Schmidt je, prema izvorima Klixa, kazao da je: Vlada FBiH formirana 2014. godine u trogodišnjem tehničkom mandatu, za što je vjerovatno najviše odgovorna Hrvatska demokratska zajednica (HDZ).”

A kako odlući Vlado Veliki- nema više ublehaških exelance nastupa i strahovladavina. Dolje šovinizam, sloboda narodu.

Last edited 1 mjesec prije by Bollero
Mexico
Mexico
1 mjesec prije

Gotovo vam je đihadisti i nacisti! Dodik vam stade na vugla a tu su i naša slavenska braća Rusi!…..Pišite što hoćete,sve jedno,yebavat ćemo vam mamaru islamističku i nacističku,prije ili kasnije!

komentar
komentar
1 mjesec prije

Gledam ove komentare ovdje i ne vjerujem..izadite malo iz tih rupa svojih, prosirite vidike..ovo sto vidim je fasizam i nista vise

Anonimac
Anonimac
Odgovori   komentar
1 mjesec prije

Pa vrijeme je da mijenjaš dioptriju.