DODIK: OHR savršeno dobro zna da me može smjeniti, pa nek izvole…

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je on izabrani predsjednik i da ne bi prihvatio odluku o njegovoj smjeni ukoliko bi visoki predstavnik pokušao da primijeni bonska ovlaštenja u koja spada i uklanjanje političara sa dužnosti.
On kaže da je “međunarodna hajka počela”, ali da na odluku o njegovoj smjeni ne bi pristao.
Ne bih prihvatio odluku o smjeni, kao što ne bi ni vi u vašoj zemlji prihvatili da vam stranac određuje što treba da činite. Ja sam izabrani predsjednik na neposrednim izborima i nijedan stranac, pa ni visoki predstavnik, ne može da me smijeni. Na tu odluku ne bih pristao. U tom slučaju, nemam problem što da učinim, nego visoki predstavnik. Da li će možda da pošalje nekoliko jedinica međunarodnih snaga da spriječe da uđem u zgradu? Naravno da to mogu“, rekao je Dodik.
On je naglasio da se s predstavnicima međunarodne zajednice sigurno neće tući ali bi, kako kaže, pozvao vladu da zasjedaju na nekom drugom mjestu i donesu odluke u kojima bi rekli što o tome misle.
Oni to savršeno dobro znaju, pa neka izvole“, poručio je predsjednik Republike Srpske odgovarajući na pitanje katarske TV mreže “Al Jazeera Balkans” da li je zabrinut da bi visoki predstavnik mogao, možda, da pokuša da primijeni bonska ovlaštenja, u koja spada i uklanjanje političara sa dužnosti.
Dodik je rekao i da je jasno da on nema neku izraženu ljubav za Bosnu i Hercegovinu, ali da ne čini ništa što bi tu državu moglo da dovede u sferu nasilja.
Predsjednik RS je kazao da nikada nije sudjelovao ni u jednoj vrsti nasilja, pa ni političkog niti pravnog, te da oni koji to čine pokušavaju da naprave priču da je on “čovjek te vrste”.
Ja nemam neku izraženu ljubav za BiH i to je jasno. (…) Izvan ljubavi sam realan čovjek, koji smatra da postoji država koja se zove BiH, koja je međunarodno priznata, članica je UN, u toj zemlji živim i poštujem njen ustav. Protiv toga nisam i ne činim ništa što bi moglo da dovede BiH u sferu nasilja. Ali, isto tako, kao političar imam pravo na politike i ono što može da bude projekt za bolju situaciju u samoj BiH“, istakao je Dodik.
Govoreći o eventualnom referendumu o odcjepljenju RS i u kom trenutku bi on bio održan, predsjednik je podsjetio da je prije izvjesnog vremena samo spominjanje referenduma bila zabranjena tema.
Sada imamo jednu uređenu zakonodavnu proceduru u vezi s tim i ne isključujem mogućnost da Republika Srpska jednog dana u svojoj budućnosti održi takav referendum i da se izjasni na način koji je primjeren i u drugim europskim zemljama, kako to sada rada recimo Škotska ili Katalonija ili neke druge zajednice koje razmišljaju na taj način“, istakao je Dodik.
On je dodao da referendum nema nikakvog smisla ako se BiH sredi i ako bude po mjeri svih koji žive u njoj.
Ali, ako BiH nastavi da ignorira status Republike Srpske i da u tom pogledu imamo probleme, naravno da ćemo se odlučiti da sprovedemo referendum“, istakao je Dodik.