Published On: Uto, srp 26th, 2016

Dodik odgovorio Izetbegoviću: Srpska ne­će pris­ta­ti na ucje­ne i prevare iz SDA

Čelnici SDA priopćili su jučer da su spremni za sastanak sa SNSD-om, ali kao ključno pitanje nameću usvajanje mehanizma koordinacije, zbog čega im je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik poručio da RS nikada neće pristati na ucjene.

Tijekom vikenda je iz SDA najavljeno da bi uskoro trebalo da bude održan sastanak njihovog sa rukovodstvom SNSD-a u vezi s pismom namjere koje treba biti upućeno Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) da bi bilo razmotreno davanje suglasnosti na kredit vrijedan 1,1 milijardu KM.

Potpis na pismo namjere nisu stavili kadrovi SDA predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i premijer FBiH Fadil Novalić. Potpise su najprije uvjetovali adaptacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i EU, a kada je to učinjeno novi uvjet postao je mehanizam koordinacije. Vijeće ministara usvojilo je mehanizam koordinacije bez znanja i konzultacija s Vladom RS, zbog čega su ponovo otvoreni pregovori o tom pitanju, ali nisu urodili plodom. Dužnosnici RS ranije su poručili da mehanizam koordinacije neće biti usvojen dok ne bude riješeno pitanje pisma namjere za MMF.

Lider SDA Bakir Izetbegović rekao je juče da je spreman razgovarati sa svakim u BiH tko može utjecati da stvari krenu nabolje.

– Dodikove izjave redovito umanjuju mogućnost za to i on iznosi uvijene prijetnje. Sve je počelo od napora zajedničkih prijatelja iz BiH i međunarodne zajednice da bude nađeno rješenje za mehanizam koordinacije. Tu su nagoviještena rješenja. Da li će to biti riješeno kroz telefonske razgovore, kroz susret Zvizdića i Cvijanović ili kroz eventualni susret stranaka, svejedno je. Što se mene tiče, to može biti na bilo koji učinkovit način, jer su se stavovi počeli približavati. Mislim da je mehanizam koordinacije prihvatljiv za sve blizu, ali Dodik kao da namjerno pravi atmosferu da do toga ne dođe – kazao je Izetbegović pred početak sjednice vrha SDA i dodao da je priča o sastanku SDA i SNSD-a dobila nepotrebne dimenzije.

Zvizdić, koji je u subotu najavio sastanak na kojem će se razgovarati o pismu namjere MMF-u, jučer je tvrdio da nikada nije rekao da će sastanak imati tu temu.

– Vrlo jasno je rečeno da će taj sastanak biti u vezi s analizom ukupnog ambijenta i europskog puta BiH. Funkcija tog sastanka je da budu relaksirani odnosi i oslobođena pozitivna europska energija. Neke vrste ucjene koje su posebno intenzivirane i dolaze s područja RS neće dati nikakav efekt – kazao je Zvizdić.

Na pitanje zašto su on i Novalić počeli s ucjenama kada je riječ o pismu namjere za MMF, Zvizdić je kazao da je potpuno pomjeren fokus s pravih i suštinskih problema.

– Govorim o istovremenom i paralelnom rješavanju svih pitanja koja su u ovom trenutku aktualna u BiH. Svoditi to samo na mehanizam koordinacije ili samo na pismo namjere, znači grubu redukciju onoga što imamo na političkoj sceni u ovome trenutku – rekao je Zvizdić.

Dodik je za “Glas Srpske” rekao da je Izetbegović potvrdio da iza sastanka o kojem govori SDA stoji međunarodna zajednica.

– Nitko sa mnom nije kontaktirao u vezi s tim sastankom. Nemamo nikakvih problema razgovarati, to smo jasno poručili i premijer RS ​​i ja. Međutim neka nitko ne misli da ću pristati da RS bude potcijenjena i ucijenjena – naglasio je Dodik.

Kazao je da se o svim otvorenim pitanjima može razgovarati i da je RS uvijek bila spremna na to, ali da je SDA počela s ucjenama.

– Počeli su se ponašati kao da su oni jedina stranka u BiH čije zahtjeve treba slijediti. Sa mehanizmom koordinacije su pokušali nas prevare i sve to uz aminovanje Saveza za promjene, a sada popravljamo ono što su oni zabrljali. RS je dio te priče i mora se pita o mehanizmu koordinacije, a ne da ga tajno usvajaju, a onda da nanovo gubimo vrijeme i popravljamo stvari. SDA je ta koja smeta svim dobrim inicijativama i kriva je za lošu atmosferu, a ne SNSD, jer je SDA pokušala ucjenjuje Srpske. To im nećemo dozvoliti i to je naše legitimno pravo – rekao je Dodik i dodao da su i stranke Saveza za promjene priznale da su na više polja prevarene.

Referendum
Bakir Izetbegović smatra da je Milorad Dodik bez ikakve potrebe kazao stvari kakve ne bi trebalo govoriti.

– Bošnjacima u RS je rekao da ako žele ostati u RS, onda trebaju izaći na referendum o Danu Republike, pa podržati volju srpskog naroda. To je uvijena prijetnja – poručio je Izetbegović.

Dodik naglašava da je demokratski pozvao i Srbe i Hrvate i Bošnjake da izađu na referendum, ako žele.

– Niti sam ponižavao Bošnjake, kako tvrdi Izetbegović, niti bilo koga u RS. Srpski ima pravo na Dan Republike i to nam ne mogu osporiti ni Izetbegović, ni visoki predstavnik, niti Izetbegovićevi prijatelji iz međunarodne zajednice – rekao je Dodik.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>