Subota, 13 srpnja, 2024

DODIK: Bošnjaci se ponavljaju i tako vrše samogenocid

Must Read

Ukoliko jedan od ministara koji će doći umjesto SDA ne bude s prostora Republike Srpske (RS), neće biti ustavnog legitimiteta za Vijeće ministara BiH, rekao je u subotu predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik.

„Važno je da u strukturi po ustavu budu četiri ministra s prostora RS-a. Jedan od Bošnjaka u Vijeću ministara BiH s prostora RS-a je bio ministar sigurnosti Sadik Ahmetović. Sada nisam upoznat kakav će biti novi personalni sastav, ali je sigurno da jedan od dva ministra koja su pripadala SDA, a sada očigledno ulazi nova partija, morat će da bude s prostora RS-a“, rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Ponovio je da Bosna i Hercegovina nema vladu, već ministarsko vijeće, koje se ne bira, nego sastavlja, i da se mora podržati srpska kvota u Vijeću ministara jer bez toga neće biti ni tog vijeća.

Isto je i s Bošnjacima, koji biraju svoje predstavnike, a koga će predložiti, kaže, Srbi u to ne ulaze.

„Neka oni biraju i postavljaju tamo koga hoće. Mi ovdje biramo svoje i svoje šaljemo tamo. I ne želimo da nam ih bilo ko osporava, kao što ni mi nećemo njihove“, dodao je.

Dodik je, komentirajući izjavu reisu-l-leme Mustafe Cerića da se Bošnjacima priprema novi genocid, rekao da „oni vrše samogenocid stalnim tvrdnjama kako su žrtve, ovo ili ono… Niko im ne prijeti. RS i srpski narod nisu vršili genocid ni u prošlosti, nad nama je vršen genocid u Jasenovcu i na drugim mjestima, što su masovno ideološki podržavali prethodnici Mustafe Cerića“.

U prošlom ratu, kaže, desio se ogroman zločin u Bosni i Hercegovini i pojedinci koji su ga činili moraju odgovarati.

Dodik je naveo da smatra kako se u Islamskoj zajednici održavaju izbori i da će „vjerovatno biti podržan onaj ko više baci kamen“.

Reisu Ceriću osporava to što se „masovno bavi politikom”, pa je „uloga Islamske zajednice apsolutno negativna u društvu, a trebalo bi da bude izvan politike i vlasti“.

Suprotno tome, tvrdi, „oslobođen je prostor za slobodno djelovanje ekstremnih muslimanskih grupa, kao što su vehabije, selefije i ostali“.

„Sve terorističke napade koji su se ovdje desili izveli su pripadnici radikalnog vehabijskog pokreta…“, rekao je Dodik i dodao da Cerić ima drugih tema o kojima treba da razgovara, “a ne da priziva neke situacije“.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Otvoreno balkansko biciklističko prvenstvo na Blidinju

Organizatori manifestacije Blidinje Bike Festival, koja je danas sedmu godinu zaredom, prvi put kao događaj više razine odnosno kao...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -