Published On: Sub, lip 2nd, 2012

DODIK: Bošnjaci se ponavljaju i tako vrše samogenocid

Ukoliko jedan od ministara koji će doći umjesto SDA ne bude s prostora Republike Srpske (RS), neće biti ustavnog legitimiteta za Vijeće ministara BiH, rekao je u subotu predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik.

„Važno je da u strukturi po ustavu budu četiri ministra s prostora RS-a. Jedan od Bošnjaka u Vijeću ministara BiH s prostora RS-a je bio ministar sigurnosti Sadik Ahmetović. Sada nisam upoznat kakav će biti novi personalni sastav, ali je sigurno da jedan od dva ministra koja su pripadala SDA, a sada očigledno ulazi nova partija, morat će da bude s prostora RS-a“, rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Ponovio je da Bosna i Hercegovina nema vladu, već ministarsko vijeće, koje se ne bira, nego sastavlja, i da se mora podržati srpska kvota u Vijeću ministara jer bez toga neće biti ni tog vijeća.

Isto je i s Bošnjacima, koji biraju svoje predstavnike, a koga će predložiti, kaže, Srbi u to ne ulaze.

„Neka oni biraju i postavljaju tamo koga hoće. Mi ovdje biramo svoje i svoje šaljemo tamo. I ne želimo da nam ih bilo ko osporava, kao što ni mi nećemo njihove“, dodao je.

Dodik je, komentirajući izjavu reisu-l-leme Mustafe Cerića da se Bošnjacima priprema novi genocid, rekao da „oni vrše samogenocid stalnim tvrdnjama kako su žrtve, ovo ili ono… Niko im ne prijeti. RS i srpski narod nisu vršili genocid ni u prošlosti, nad nama je vršen genocid u Jasenovcu i na drugim mjestima, što su masovno ideološki podržavali prethodnici Mustafe Cerića“.

U prošlom ratu, kaže, desio se ogroman zločin u Bosni i Hercegovini i pojedinci koji su ga činili moraju odgovarati.

Dodik je naveo da smatra kako se u Islamskoj zajednici održavaju izbori i da će „vjerovatno biti podržan onaj ko više baci kamen“.

Reisu Ceriću osporava to što se „masovno bavi politikom”, pa je „uloga Islamske zajednice apsolutno negativna u društvu, a trebalo bi da bude izvan politike i vlasti“.

Suprotno tome, tvrdi, „oslobođen je prostor za slobodno djelovanje ekstremnih muslimanskih grupa, kao što su vehabije, selefije i ostali“.

„Sve terorističke napade koji su se ovdje desili izveli su pripadnici radikalnog vehabijskog pokreta…“, rekao je Dodik i dodao da Cerić ima drugih tema o kojima treba da razgovara, “a ne da priziva neke situacije“.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare