Published On: Sub, lip 2nd, 2012

Lagumdžija neće imati izbora: Na kraju će morati uvažiti izbornu volju Hrvata

Nakon što je lider SDP-a Zlatko Lagumdžija potpisao protokol o suradnji s liderom Saveza za bolju budućnost Fahrudinom Radončićem, kojim je predviđeno da vlasnik Avaza i njegovi kadrovi preuzmu dio pozicije SDA u Vijeću ministara i četiri kantonalne vlade “crveno zelena” koalicija definitivno je pukla. Samo je pitanje dana, kada će kao posljedica domino efekta pasti i nezakonito imenovana Vlada Federacije i kada će ulazak dva HDZ-a u federalnu vlast biti jedina opcija i za SDP.

Piše: Milan Šutalo, Dnevnik.ba

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, riješio je Tihiću i javnosti pokazati da se ne šali, da nije kolebljivac, pa je, od predsjedatelja Vijeća ministara Vjekoslava Bevande zatražio  pokretanje procedure za smjenu SDA-ovih kadrova u Vijeću ministara, a SDP-ovim premijerima u četiri kantona naložio razriješenje SDA-ovih ministara,  isti dan kada je usvojen proračun, bez glasova Tihićeve SDA. Prethodno su se Tihić i SDA četiri puta, tijekom glasanja, u prvom i drugom čitanju, u Zastupničkom i Domu naroda Parlamenta BiH oglušivali o Lagumdžijine apele da podrže proračun te da neće moći biti i vlast i opozicija- istovremeno. Tihić Lagumdžiju, očito,  nije ozbiljno shvaćao, dok ga je istovremeno prisiljavao da mora potvrditi vjerodostojnost onog što govori.

Kako SBB ima dvostruko manje zastupnika od SDA, u novoj preraspodjeli pozicija Radončićeva stranka dobit će tek polovicu SDA-ovih minstarskih mjesta, dok će SDP preuzeti drugu polovicu upražnjenih fotelja, čime će SDP uhljebiti još znatan broj svojih kadrova, a time ojačati svoju poziciju u vlasti i u bošnjačkom djelu koalicije.

Istina SDA ima mogućnost blokirati smjenu svojih ministara, nedolaskom trojice svojih delegata na sjednicu Doma naroda. Na taj način bošnjački klub Doma naroda Parlamenta BiH, koji mora potvrditi smjenu državnih ministara, a u kojem SDA ima većinu ne bi imao kvorum, i ministri iz SDA: Ahmetović, Ibrahimović i zamjenik ministra Kasumović, ne bi mogli biti smjenjeni. No, pitanje je što bi SDA dobila ukoliko je u vlasti na razini BiH ne žele ni ostale stranke zbog odbijanja proračuna. Tihićeva teza kako će SDA nasilu ostati u vlasti da brani državu samo je dodatno iritirala ostale članice koalicije, jer implicira optužbu da preostalih pet šestina vlasti ruši državu.

Na kantonalnim razinama prekomponiranje koalicije, odnosno zamjene dosadašnjeg SDP-ovog partnera SBB-om bit će jednostavnije. Na toj razini vlasti parlamenti su jednodomni i dovoljno je osigurati prostu parlamentarnu većinu za smjenu i imenovanje novih ministara.Takva, nova parlamentarna većina, današnjim sporazumom Lagumdžije i Radončića već je uspostavljena, i njezino ozakonjenje i rekonstrukcija kantonalnih vlada u skladu s novim odnosom snaga u katnonalnim skupštinama sada je samo tehničko pitanje.

No, indikativno je kako sporazumom SDP-a i SBB-a nije predviđen, bar u ovoj fazi, ulazak Radončićevog SBB-a u vlast umjesto SDA u dvije mješovite županije- Hercegovačko-neretvanskoj i Srednjebosanskoj- gdje je za smjenu i izbor vlade potrebna dvotrećinska većina, te u Federaciji BiH.

Teško je, međutim, zamisliti da u svojevrsnom propagandnom ratu koji je danas dodatno rasplamsan, koalicija SDP- SDA može opstati u Federaciji BiH i u spomenute dvije županije, te da Lagumdžiji mogu, biti partneri istovremeno i Tihić i Radončić. Nitko od njih trojice takvo što ne želi

Uostalom i sam je federalni parapremijer i glavni tajnik SDP-a Nermin Nikšić u nekoliko navrata ponovio da koalicija sa SDA-om neće moći opstati na federalnoj, ako padne na državnoj razini. A ta je koalicija palane samo na državnoj već i na nižim razinama od federalne, i to istovremeno u čak četiri kantona.

Predsjednik SDP-a, čini se, želi prvo presložiti koaliciju na državnoj razini i u četiri kantona, tamo gdje je  to jednostavnije provesti i jer mu za izbacivanje SDA iz vlasti, iz dvije spomenute županije, te iz F BiH treba, uz sporazum s Radončićem, i dogovor s Čovićem i Ljubićem.

U Zastupničkom domu Parlamenta Federacije SDP sa SBB-om, Lijanovićevom strankom Radom za boljutak i HSP-om ima, naime,  ukupno 48 zastupnika, nedovoljno, za rekonstrukciju Federalne vlade. SDP-u su na raspolaganju dvije mogućnost da dođe do parlamentarne većine. Prva je da u vlast pozove Silajdžićevu Stranku za BiH, koja u Federalnom parlamentu ima 9 zastupnika ili dva HDZ-a. S BiH je, međutim, od početka zauzeo jasnu poziciju da je stranka izgubila izbore i da želi ostati u oporbi i ničim ne nagovještava kako bi mogla promijeniti taj stav. Ukoliko se S BiH ne predomisli, jedina mogućnost za uspostavu nove parlamentarne većine u F BiH je uključivanje u vlast koalicije dva HDZ-a, koja je izraz većinske biračke volje Hrvata. Lagumdžija koji je prije godinu i pol dana pogazio, ignorirao izbornu odluku većine građana hrvatske nacionalnosti praveći vlast s minornom hrvatskom strankom HSP-om i Lijanovićima, sada je prisiljen uvažiti Hrvate, želi li da SDP ostane u vlast u Federaciji.

Kao što je za očekivati da će Lagumdžija pokušati zadržati jednu uzurpiranu hrvatsku poziciju u federalnoj vladi, a Čoviću i Ljubiću ponuditi četiri  ministarska mjesta na kojima su sada ministri iz Lijanovićeve i Jurišićeve stranke, tako je za pretpostaviti da će lideri dva HDZ-a insistirati na svih pet pozicija, koliko ih po Ustavu F BiH i zakonu o Vladi pripada Hrvatima. Niame, kada nisu odustali od principa da sve hrvatske pozicije u vlasti trebaju pripasti koaliciji koja je izraz većinske volje Hrvata, tijekom pregovora, prije, pučem uspostavljene vlasti, 17. ožujka 2011. nije logično da odustanu sada, kada su Lagumdžiji znatno sužene manevarske mogućnosti u izboru koalicijskih partnera. Iz istih razloga teško je zamisliti da bi lideri dva HDZ-a mogli prihvatiti ulazak u koaliciju u kojoj bi ostali Lijanovići i HSP, stranke koje su, kao bošnjačke marioneta, sudjelovale u gaženju izborne volje Hrvata.

Sve, dakle, upućuje na to da je na pomolu nova koalicija u F BiH koju bi činile SDP- SBB, te dva HDZ-a. Iako o smjeni i imenovanju ministara u Federalnoj vladi odlučuje predsjednik i dva dopredsjednika F BiH, na prijedlog većine u Zastupničkom i Domu naroda Parlamenta F BiH, analitičari procjenju kako bi Živko Budimir, a i Mirsad Kebo (SDA), poštovali volju prekomponirane parlamentarne većine. U suprotnom došlo bi do još dublje političke krize i potpune blokade vlasti.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare