Published On: Uto, pro 20th, 2016

Dodik: Bosanski jezik ne postoji, pitanje Ustavnog suda BiH ključno za RS


Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik tvrdi da „bosanski jezik ne postoji te da bošnjački narod ne može nametati taj jezik svima u BiH, jer je to majorizacija koja se neće dozvoliti”.
– Jeste nesretno upisan u Daytonski sporazum, ali očigledno je to neko uradio iz kalkulacije. Ali, u BiH može da postoji samo nešto što se ovdje može dogovoriti – ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima navodeći da je apsolutno neprihvatljivo da Vijeće ministara BiH razmatra informaciju o kršenju ustavnog prava Bošnjaka na slobodno korištenje i upotrebu bosanskog jezika u entitetu RS.
Dodik je i danas ponovio da je neophodno usvojiti zakon o Ustavnom sudu BiH, jer je to ključno za budućnost RS.
– Reguliranje nadležnosti načina odlučivanja i sastava Ustavnog suda BiH je ključno pitanje ovog vremena. To je pitanje naše budućnosti i pitanje da li RS ima za pet-deset godina…, ustvrdio je Dodik navodeći da se moraju ukinuti dodatne nadležnosti te pravosudne institucije, prenosi Fena.
Kazao je da s HDZ-om razgovarao o zakonu o Ustavnom sudu BiH, na osnovu ranijeg prijedloga svih političkih partija iz RS, a da se sugestije HDZ-a odnose na način izbora sudija iz Federacije BiH.
Tvrdi da ima načina da se i protiv protivljenja SDA nastavi politička borba za usvajanje tog zakona, ukoliko bi za to postojala suglasnost svih stranaka iz RS.
– Način da se to uradi jeste da sva pitanja koja su od našeg interesa budu dominatna… Ali s konvertitima iz RS-a ne može se ništa uraditi”, ustvrdio je Dodik navodeći da bi usvajanje tog zakona trebalo usloviti (ne) odlučivanjem po svim drugim pitanjima.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>