Published On: Uto, lis 1st, 2013

Direktor „BH Pošte” posudio BBI banci 1,6 milijuna KM

SARAJEVO – Javne kompanije u većinskom vlasništvu Vlade Federacije BiH, saznaje “Avaz”, nastavile su praksu oročavanja novca u komercijalnim bankama bez znanja Vlade, uprkos tome što se svojevremeno za ovakvu praksu zanimala i Financijska policija!

Dugoročni plasmani

Javno poduzeće “BH Pošta” samo u 2012. oročilo je skoro 17 milijuna KM, odnosno godinu ranije čak 70 milijuna KM! Kamate od posljednjeg takvog plasmana novca očekuju u ovoj godini, a kratkoročno su oročili 1.631.960 KM u BBI banci, na period od 13 mjeseci, s kamatnom stopom od 3,31 posto.

Iz “BH Pošte” “Avazu” ni nakon deset dana nije pojašnjeno na osnovu kojih propisa novac oročavaju, šta je razlog tome, odnosno koliko ukupno novca imaju u komercijalnim bankama u Federaciji.

Prema saznanjima “Dnevnog avaza”, Vlada Federacije se, nakon svojevremenog upozorenja, a o čemu je “Avaz” iscrpno pisao, da ovakvom praksom javne kompanije na računima komercijalnih banaka zadržavaju čak oko milijardu maraka, nikada više nije bavila ovim pitanjem.

U Uredu za reviziju neslužbeno je pojašnjeno da novac oročavaju i druge javne kompanije, međutim, najčešće se taj novac u izvještaju evidentira kao dugoročni financijski, pa čitaoci bez poznavanja ekonomske terminologije u takvim podacima i ne prepoznaju “štednju kompanija”.

Revizori ovakve transakcije konstatiraju, ali tu njihova nadležnost završava.

Financijski mešetari

Kako nam je pojasnio jedan od ovlaštenih sudskih vještaka financijske struke, odgovor na pitanje je li oročavanje sredstava, kako to čine javne kompanije, zakonito treba tražiti u registracijskim propisima, jer takvi poslovi zasigurno nisu osnovna djelatnost ni “Pošte”, a ni drugih kompanija.

– Riječ je o dobiti iz poslovanja poduzeća koji menadžment može plasirati u razvoj, ali ne i bez valjanog razloga oročavati u bankama i ponašati se kao financijski mešetar – kazao je naš sagovornik, koji nije želio javno komentirati ovakve slučajeve zbog prirode posla i kontakata s kompanijama, ali i Vladom Federacije.

hercegbosna.org