Published On: Čet, lis 24th, 2013

DIE WELT: Članstvo zemalja zapadnog Balkana u EU lažna nada

Izjave Jose Manuel Barrosa , predsjednika Europske komisije , da će balkanske zemlje biti članice EU predstavljaju lažnu nadu , piše ugledni njemački dnevnik ” Die Welt ” . Dnevnik ističe da su takve izjave izrečene s poštenim namjerama , ali da primanje zemalja poput Srbije , Kosova , BiH i Albanije nije ništa drugo nego buđenje lažnih očekivanja u ovim zemljama .

” Jedva da smo na pola puta ekonomskog oporavka EU , Barroso priča o primanju zapadnog Balkana u EU . Iskustvo s Bugarskom i Rumunjskom bi trebalo da ga usporiti u davanju takvih izjava ” , ističe dnevnik , podsjećajući na negativna iskustva nedavnog prijema Bugarske i Rumunjske u EU .

” On ne bi smio stalno otvarati nova vrata proširenja kada su naslovnice novina pune korupcije , pronevjere europskog novca i mafijaških struktura u Bugarskoj i Rumunjskoj ” , navodi list .

List upozorava da opasnost da te zemlje uđu u stanje anarhije ako ne budu primljene u EU ne bi trebao imati veze s kriterijima za članstvo EU .

” Nijedna od te dvije zemlje nije bila spremna za članstvo , a nije ni EU . Sve je to bilo prebrzo , prerano i previše bezuvjetno ” , ističe ” Die Welt ” .

Navode da je EU s 28 članica u fazi konsolidacije i pregrupiranja , te da više ne može politički i ekonomski sanirati zemlje zapadnog Balkana .

” To su zemlje u kojima su vođeni jedini ratovi , vrlo brutalni , poslije Drugog svjetskog rata u Europi . Oni su ostavili duboke i teške rane koje još dugo neće biti zaliječene . Te zemlje će svoje konflikte unijeti u EU , čije rješavanje bi je moglo preopteretiti ” , navodi se u analizi .

Navodeći da ” EU nije mlađi partner UN – a ” , ističu da zemljama kandidatima za članstvo EU treba pomoći , ali da svatko tko želi biti član EU mora vlastitim snagama prihvatiti europske vrijednosti , prenose Nezavisne .

” Preopterećivanja EU ugrožava mirovni projekt europske zajednice naroda ” , navode autori teksta .

( Vijesti.ba )