Darko Rundek: Pouke iz povijesti slabo se izvlače

“Fašizam je jedan oblik masovnog ludila koji unesrećuje i one koje je obuzeo i njihove žrtve. Nažalost, pouke se iz povijesti slabo izvlače i bili smo svjedoci, u nedavnoj našoj povjesti, sličnih pojava “, rekao je Rundek za BUKU.

Edo Maajka, Rundek Cargo Trio i Hladno održat će koncert u subotu, 9. svibnja u Banjaluci na Aquani, povodom Međunarodnog dana pobjede nad fašizmom.  Organizator koncerta je Unija studenata Republike Srpske. Cijena ulaznica u predprodaji 6 KM, na dan koncerata 10 KM. Ulaznice možete kupiti u KSB (bivši Index), caffe bar Šestica i Peckham pubu. Sa glazbenikom Darkom Rundekom razgovarali smo za BUKU nekoliko dana prije njegovog gostovanja u Banjaluci. Rundek govori o problemima današnjice, kulturi, novom albumu. 
Koncert se održava na Dan pobjede nad fašizmom. Koliko je ovaj dan, prema Vama, značajan?
Mislim da je taj dan jako značajan, podsjeća nas na zavrsšetak Drugog svjetskog rata i na sve ono što nas je taj rat naučio da ne bismo smjeli raditi ako se ponovno ne želimo dovesti u sličnu situaciju. Fašizam je jedan oblik masovnog ludila koji unesrećuje i one koje je obuzeo i njihove žrtve. Nažalost, pouke se iz povijesti slabo izvlače i bili smo svjedoci, u nedavnoj našoj povjesti, sličnih pojava.

Angažirana umjetnost. Koliko je važno da umjetnici današnjice ukazuju na probleme u društvu i da li se to dovoljno čini?
Ukazivanje na probeme u društvu je jedna od zadaća jednog broja umjetnika koji osjećaju da ih se ti probema intimno tiču.
Kakva je prema Vama kultura danas, kultura u kojoj dominiraju reality emisije, društvene mreže, kič i šund? Kako se izboriti protiv toga?
To je kultura svakodnevnice; ne spada u ono na što ste vjerojatno mislili upotrebljavajući riječ kultura; to bi vjerojatno bilo ono što se odnosi na svijet estetske komunikacije ili takvozvani nadgradnje. To što ste opisali mi izgleda kao bujanje banalnosti koji dovodi do društvene i mentalne neravnoteže.
Jeste li nostalgični prema prošlom vremenu, prema životu u bivšoj Jugoslaviji, prema društvenom poretku koji je tada vladao?
Nisam nostalgičan prema tome jer nemam tu vrstu refleksa u odnosu na prošla vremena. Nisu ni ona bila zlatno doba kako bi ih rado neki, banalizirajuci mehanizmi današnjice, voljeli opisati.
Možemo li se nadati nekim boljim vremenima u kojima neće dominirati političke spletke, korupcija, nepotizam, neznanje …?
Naravno, treba raditi na tome.
Koliko je danas teško uspjeti u glazbi? Koji bi bio Vaš savjet mladim glazbenicu i glazbenicima, što nikako ne bi smjeli zaboraviti.
Ne bi smjeli zaboraviti da ono što rade prije svega njima treba biti lijepo i uzbudljivo pa onda pošteno to podijeliti s drugima; umjesto da se pokušavaju dopasti ili lako zaraditi pare.
Nedavno je izašla pjesma “Don Juan” kao najava za nadolazeći album “Rundek Cargo Trija” – “Mostovi”. Možete li nam otkriti nešto o novom albumu?

Novi album smo pripremali zadnje tri godine, Isabel, Dušan Vranić-Duco i ja, uglavnom u Povljima na Braču, tamo smo ga i snimili i uskoro ćemo ga s ponosom predstaviti publici. Na njemu je jedanaest pjesama, prilično raznolikih, tako da ga ne možemo suditi samo po Don Juanu. Ima ih angažiranih, ljubavnih, plesnih, bajki, priča, i makar smo trio mnoštvo raznolikih zvukova.
Što volite slušati, gledate, čitate … Koje su Vaše preporuke iz ove oblasti?
Već godinama je uz moj krevet iu mojoj torbi zbirka Rumijevih pjesama u prijevodu Coleman Barks, nedavno sam ponovo otkrio Aleksandra Tišmu, malo gledam filmove, TV još manje, ali volim slušati radio, naročito treći program radio Zagreba i radio drame.
Moja preporuka, čitajte Rilkea i Trungpa Rinpocheom.