Utorak, 16 srpnja, 2024

SVJEDOK: Iz Beograda, preko Istanbula do ISIL-a

Must Read

Svjedok na suđenju grupi koja je planirala na se pridruži Islamskoj državi potvrdio je da je u Siriju otišao da ratuje sa jednim od optuženih.

Suđenje grupi optuženoj za planiranje terorističkih napada i finansiranje odlaska državljana Srbije u logore za obuku islamskih terorista u Siriji nastavljeno je saslušanjem svjedoka pred Specijalnim sudom u Beogradu, piše B92.

Optuženi su Abid Podbićanin, Sead Plojović, Tefik Mujović i Izudin Crnovršanin iz Novog Pazara, kao i Ferat Kasumović iz Beograda.

Suđenje je nastavljeno saslušanjem svjedoka Irfana Ličine koji je potvrdio da je u Siriju otišao da ratuje sa optuženim Tefikom Mujovićem.

On je ispričao da se oduvijek interesovao za izvorni islam, da je od sedmog razreda osnovne škole učestvovao u vjerskim obredima u Novom Pazaru.

“Preko interneta sam video da muslimane muče i ubijaju, to mi je kao verniku i čoveku probudilo emocije, zbog čega sam odlučio da odem tamo i da se borim”, kazao je Ličina u sudnici Specijalnog suda, negirajući navode optužnice da ga je neko vrbovao.

Ispričao je da se dugo raspitivao kod svojih drugova na fakultetu o tome kako da ode u Siriju, sve dok od izvjesnog Hamze Adamovića nije dobio informaciju da će mu veza biti Tefik Mujović.

Prema njegovim riječima, u Siriju je krenuo autobusom preko Istanbula sa 1.000 evra i ličnim stvarima.

U Istanbulu ga je čekao Mujović, gdje je proveo nekoliko dana, dok nisu otišli u Siriju.

Ličina je kazao da je prvo bio na obuci, a da je potom išao i da ratuje.

U sudu je danas svjedočila i Marina Maćišić koja potvrdila informacije da je optuženi Crnovršanin preko interneta od njene firme kupio torbicu koja ima poseban dio u kojem se čuva oružje.

Optuženi Podbićanin i Mujović su u bjekstvu. Po medijima, Podbićanin je u februaru poginuo u ratu u Siriji, što nije zvanično potvrđeno.

Ostali optuženi, Plojović, Crnovršanin i Kasumović su na prethodnim ročištima negirali optužbe, istakavši da su samo željeli da žive u skladu sa izvornim islamom. Optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal, oni se terete za terorizam, za vrbovanje i obučavanje za vršenje krivičnih djela terorizma, kao i za finansiranje terorizma.

Podbićanin i Mujović se terete da su početkom 2013. godine uspostavili vezu sa organizacijama koje su Ujedinjene nacije proglasile za terorističke – Islamskom državom i Frontom el Nusra.

Podbićanin, Mujović, Crnovršanin i Kasumović terete se da su se u Siriji pridružili oružanom dijelu Islamske države, dok je Podbićanin i komandovao jednom jedinicom.

Terete se da su od istomišljenika u Srbiji i drugim zemljama prikupljali novac i finansirali odlazak građana u logore za obuku terorista u Siriji, a potom na ratište.

Mujović je optužen za podsticanje terorizma, jer je putem Fejsbuka postavio niz sadržaja kojima se veliča Islamska država i poziva na samoubilačke akcije u Sandžaku, Beogradu i u Rimu.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Nova “navodna” vijest iz Pariza

Inače prva verzija naslova na Index.hr bila je ovo: Do jutra možda bude da je u slučajnoj šetnji okrznut čuvar...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -