IZVJEŠĆE RS-a UN-u: Nekadašnja paravojna garda SDA danas regrutira borce za Islamsku državu

Republika Srpska upozorila je u 13. Izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a da BiH, kao najveći europski “izvoznik” boraca u Islamsku državu po glavi stanovnika, posebno mora biti na oprezu kada je riječ o terorizmu.

“Po broju boraca koje daje u Islamsku državu po glavi stanovnika, BiH je četvrta u svijetu i prva u Europi. Dakle, BiH, mnogo više nego bilo koja druga zemlja u Europi, mora biti krajnje na oprezu od prijetnje radikalnog islamskog nasilja, uključujući ‘izvoz’ boraca za Islamsku državu i druge džihadističke pokrete”, piše se u Izvještaju.

U dokumenti se konstatira kako, ”nažalost, neki u Sarajevu poriču stupanj prijetnje”, te podsjeća da je prvi zamjenik visokog predstavnika u intervjuu koji je dao 24. travnja, na pitanje postoji li određeni rizik od nasilnog ekstremizma u BiH, odgovorio da “ne postoji ništa što BiH čini podložnijom određenim prijetnjama u odnosu na bilo koju drugu zemlju”.

“Za razliku od arogantnih tvrdnji OHR-a, Republika Srpska konstantno upozorava na rastuću pošast terorizma. Ispostavilo se da su strahovanja Republike Srpske opravdana”, navodi se i Izvještaju, uz podsjećanje da je 27. travnja naoružani muškarac, za kojeg se vjeruje da je povezan s vehabijskim pokretom, izvršio teroristički napad na policijsku postaju u Zvorniku.

Napominje se kako su u vezi s ovim napadom uhićene dvije osobe, te da veliku zabrinutost predstavlja činjenica da se jedna nedavno vratila iz borbi u Siriji, ”što naglašava realnost činjenice da islamski radikali, ne samo da odlaze iz BiH u borbe u Siriji, nego se i vraćaju kući da vrše terorističke akte u BiH”.

“Napad u Zvorniku posebno brine Vladu Republici Srpskoj zato što su meta bili institucija i službenici Srpske, i to oni koji su zaduženi za očuvanje mira i sigurnosti”, ističe se u dokumentu i dodaje kako je osnovna odgovornost Vlade voditi računa o sigurnosti svojih građana i da će Vlada nastaviti intenzivno sagledavati sljedeće korake na sprečavanju napada radikalnih islamista.

Republika Srpska podsjeća da ozbiljne prijetnje od terorizma u Srpskoj i BiH vuku korijen iz građanskog rata devedesetih godina prošlog stoljeća, kada su radikalne islamske organizacije i borci došli iz cijelog svijeta da se bore u BiH i iza sebe ostavili teroristički pokret koji od tog vremena BiH ne daje mira.

“Visokopozicionirani sužnosnici BiH iz redova Stranke demokratske akcije, uključujući aktualnog predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH (Šefika Džaferovića), povezuju se s jednim od preteča ‘Islamske države’ – odredom ‘El Mudžahid’, koji je tijekom rata devedesetih godina rutinski mučio srpske zarobljenike i odrubljivao im glave”, podsjeća se u dokumentu, koji prenosi Srna.

Napominje se da se u tekstu objavljenom u britanskom Guardianu” 1996. godine mudžahidini opisuju kao “neka vrsta paravojne garde” SDA i konstatiraju njihovi bliski odnosi sa Šemsudinom Mehmedovićem, koji je sada član Zajedničke komisije za obranu i sigurnost u Parlamentarnoj skupštini BiH.

“Mnogi regruti Islamske države su nekadašnji borci odreda ‘El Mudžahid’, uključujući najmanje jedno od šest osoba porijeklom iz BiH protiv kojih su SAD ove godine podigle optužnicu zbog slanja novca i materijalnih sredstava Islamskoj državi”, navodi se u Izvještaju.

Republika Srpska je poručila da će zbog svega toga preuzeti aktivnu ulogu u borbi protiv terorizma radi zaštite svojih građana, ocijenivši da se ovi napori moraju intenzivirati u predstojećim mjesecima i godinama.

“Republika Srpska poziva sve razine vlasti u BiH da povećaju budnost i zaustave terorističko regrutiranje i spriječe one koji podržavaju radikalne islamističke snage u Siriji da teror donesu kući”, ističe se u 13. Izvještaju Republike Srpske upućenom Vijeću sigurnosti UN-a.