Published On: Ned, lip 6th, 2021

Dan koji je promijenio svijet

U zoru šestog dana lipnja 1944. godine počela je najveća pomorska invazija u povijesti.

Stotine tisuća britanskih i američkih vojnika, vojska slobodne Francuske te tisuće pripadnika drugih naroda i nacija tog su jutra jurišali na dobro utvrđene njemačke položaje na plažama Normandije.

Dan D je počeo. Bio je to zapravo početak Operacije Overlord, ali upravo iskrcavanje u Normandiji tog jutra, poznato kao Dan D, bilo je i ostalo najpoznatiji dio te povijesne bitke kojom je otvoreno zapadno bojište na europskom kopnu. Nakon Dana D bilo je jasno nekoliko stvari: da će rat do kraja biti nemilosrdan, ali da je poraz Njemačke neminovan.

Tog jutra je sve bilo neizvjesno

Naravno, tog jutra sve je još bilo neizvjesno. Planiranje nečega što će postati najveća pomorska invazija u povijesti počelo je još 1943. godine. Jasno, sve se planiralo u tajnosti, a saveznički špijuni pobrinuli su se da njemački vojni establišment navedu na krivi trag.

Meeting of the Supreme Headquarters Allied Expeditionary Force (SHAEF), 1 February 1944. Front row: Air Chief Marshal Arthur Tedder; General Dwight D. Eisenhower; General Bernard Montgomery. Back row: Lieutenant General Omar Bradley; Admiral Bertram Ramsay; Air Chief Marshal Trafford Leigh-Mallory; Lieutenant General Walter Bedell Smith.

Na planirani dan operacije vrijeme je bilo daleko od idealnog pa je sve odgođeno na 24 sata. Vrijeme i dalje nije bilo idealno, ali operacija se morala izvesti. Svako daljnje odgađanje bilo bi predugo zbog mjesečevih mijena te promjena plime i oseke. A jasno je da bi odgoda od više dana povećala rizik da Nijemci sve saznaju, a nestankom faktora iznenađenja, uvelike bi se smanjile šanse za uspjeh. Hitler je znao da saveznici nešto planiraju, ali nije znao ni kada ni gdje. Kao zapovjednika njemačkih snaga na zapadu postavio je Erwina Rommela, generala koji je dobio nadimak Pustinjska Lisica zbog uspješnog djelovanja u Sjevernoj Africi.

Savezničko iskrcavanje počelo je 6.6.1944. u 6:30. Osamdeset kilometara obale u Normandiji podijeljeno je u pet sektora: Utah, Omaha, Gold, Juno i Sword. Puhao je jak vjetar, a čim su se približili obali, brodovi su se našli pod teškom mitraljeskom vatrom.

Planiranje Dana D

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saveznici zapravo prvi dan operacije nisu napravili gotovo ništa od onoga što su zamislili. Ipak, napravili su ono najvažnije – iskrcali su se i stvorili snažno uporište, dovoljno jako da ih Nijemci ne mogu otjerati. To je bilo dovoljno za dobar početak. Nijemci su imali između 4000 i 9000 poginulih. Sa savezničke strane poginulo je najmanje 10.000 ljudi.

Iskrcavanje u Normandiji, spomenuli smo već, bilo je najveće pomorsko iskrcavanje u povijesti. U njemu je sudjelovalo oko 5000 brodova, a samo na Dan D na plažama se iskrcalo oko 160.000 savezničkih vojnika. Njima će se do kraja lipnja pridružiti još 875.000 ljudi. Do 12. lipnja saveznici će osloboditi prostor dužine 97 kilometara, koji se protezao 25 kilometara u unutrašnjost.

Iako je bilo puno većih bitaka u svjetskoj povijesti, pa i u samom Drugom svjetskom ratu, 6. lipnja 1944. bio je dan koji je promijenio svijet. Tog je dana napokon otvoreno zapadno bojište čime će znatno biti rasterećena Crvena armija koja je od 1941. godine u borbama izgubila milijune ljudi.

Dan D dodatno su popularizirali brojni filmovi i kompjuterske igre. Najpoznatiji je svakako Spašavanje vojnika Ryana iz 1998. godine. Sam pojam “Dan D” ušao je u svakodnevni govor kao fraza koja označava važan dan u nečijem životu.

Još godinu dana nakon ovog iskrcavanja trajao je Drugi svjetski rat. Njemački otpor bio je žestok, ali saveznička pobjeda i slom nacizma nakon Dana D bili su samo pitanje vremena.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x