Published On: Uto, srp 10th, 2018

CVITANOVIĆ: Sarajevske stranke ruše državu

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora BiH uputilo je svim političkim strankama i akterima, kao i svim predstavnicima međunarodne zajednice, svim nadležnim institucijama te svim građanima i cjelokupnoj javnosti u BiH Otvoreno pismo u kojem se oštro prosvjeduje zbog usvajanja Zakona o izbornim jedincama i broju mandata od strane zastupnika bošnjačkih stranaka u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

U pismu se pored ostalog navodi da je cilj Zakona da se Federacija BiH pretovori u “bošnjački” entitet te da su stranke predlagači zakona izvršile entitetski udar na državu. Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović govoreći o Otvorenom pismu Glavnog vijeća HNS-a, te o ocjenama koje su u njemu izrečene kazao je da je HDZ 1990 još ranije iznio svoj stav o spomenutom Zakonu.

Prema riječima predsjednika ove stranke u HDZ-u 1990 smatraju da je Zakon potpuno neprihvatljiv te da doprinosi dodatnom usložnjavanju odnosa.

“Nakon usvajanja Zakona o izborim jedinicama i broju mandata u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije, odnosno prijedloga pet stranaka sa sjedništem u Sarajevu, jasno smo iznijeli stranački stav da je aspolutno neprihvatljivo i da to nije dobro za Bosnu i Hercegovinu, te da to nije rješenje nego dodatno usložnjavanje odnosa u Bosni i Hercegovini”, rekao je Cvitanovć za Vijesti.ba.

Cvitanović smatra da je ono što je usvojeno u Parlamentu Federacije poruka na koji način se država ne može graditi, navodeći da nije provedena presuda Ustavnog suda niti uvaženo legitimno predstavljanje.

“Dakle, nije provedena presuda Ustavnog suda, nije uvaženo legitimno predstavljanje, to je neodgovorno ponašanje, jer se zaobilazi država i Ustavni sud države koji je temelj pravne opstojnosti jedne države. To je, kako mi vidimo, dodatno usložnjavanje odnosa i za nas apsolutno neprihvatljivo”, kazao je Cvitanović.

On se osvrnuo i na navode o entitetskom udaru.

“Ja sam sve rekao, ako je zaobiđena država, i ako je to bez ikakve potrebe spušteno na Parlament FBiH, naravno da je entitetsko, jer oni koji najviše zagovaraju čuvanje države, u ovom slučaju ruše državu, što je potpuno neprihvatljivo i neće to tako ići”, poručio je Cvitanović.

Ranije je prijedlog pet stranaka, SDA, DF-a NS-a, SBB-a i SDP-a, o izmjenama Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH, prije samog usvajanja u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH za Vijesti.ba komentarisala je Diana Zelenika kandidatkinja HDZ 1990 za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda.

Zelenika u izjavi za Vijesti.ba kazala da prijedlog pet stranaka ne mijenja ništa osim što otvoreno onemogućava izbor hrvatskih legitimnih predstavnika i, kakvo je navela, izigrava posljedično hrvatsku izbornu volju.

“Presuda po apelaciji Bože Ljubića se odnosi na Izborni Zakon BiH i Parlamentarna skupština BiH je jedino moguće mjesto za njegovu izmjenu. Smatram da je prijedlog pet stranaka o izbornim jedinicama apsolutno neustavan i ne mijenja ništa osim što otvoreno onemogućava izbor hrvatskih legitimnih predstavnika i izigrava posljedično hrvatsku izbornu volju odnosno politički je ustrojen tako da izigrava načelo legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda”, kazala je Zelenika za Vijesti.ba

Napomenula je da se presuda Ustavnog Suda mora implementirati onakva kakva jeste i da o tome nema rasprave./HMS/

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare