Published On: Uto, srp 10th, 2018

NEKI LIK KOJI PRIJETI: Hrvati će platiti skupu cijenu

Usvajanje Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH u legalnoj, zakonskoj i ustavnoj proceduri u Predstavničkom domu FBiH nazvati pokušajem državnog udara, samo zato što 12 poslanika iz HDZ-a BiH i troje poslanika HDZ-a 1990 nije prisustvovalo toj sjednici, prazna je priča i zaista nema nikakvo utemeljenje.
Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba šef kluba Kluba poslanika SDA u Parlamentu FBiH Ismet Osmanović, odgovarajući na optužbe koje je iznio HNS u otvorenom pismu političkoj javnosti, te nadležnim institucijama BiH i međunarodne zajednice, a povodom usvajanja pomenutog zakona, koji su predložili SDA, SBB, DF, SDP i Naša stranka.

Osmanović je mišljenja da će “Hrvati u BiH, nažalost, platiti skupu cijenu sopstvenog getoiziranja i ubijanja svakog političkog pluralizma koji im nameće HDZ BiH na čelu sa Draganom Čovićem”.

Jedan od izvršilaca takve politike, upozorio je, jeste Božo Ljubić, koji je, kao predsjednik Glavnog vijeća HNS, potpisao otvoreno pismo.

“Ljubić kao poslanik prima platu u Saboru Hrvatske i u džepu nosi dva pasoša – jedan hrvatski i jedan bosanskohercegovački. Nametanje Hrvatima jednog takvog politički monolitnog projekta da je sve ono što nije u HDZ-u, u najmanju ruku sumnjivo sa aspekta hrvatstva, politika je koja ne vodi Hrvate BIH u pravom smjeru. Pokušaj cijepanja građana BiH na isključivo etničku pripadnost tri konstitutivna naroda i na bazi toga pokušaj uvođenja etničkih glasačkih spiskova neprihvatljivo je za sve građane ove države, pa i za same Hrvate”, smatra Osmanović.

S tim u vezi, dodao je da otvoreno pismo HNS-a “nema blage veze sa realnošću, bh. potrebama i potrebama svih građana BiH”.

Osmanović je u razgovoru za Vijesti.ba potcrtao da Parlament FBiH, kao najviši zakonodavni organ u ovom entitetu, donoseći Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH, rješava krupno političko pitanje, koje HDZ nije dao da se riješi.

“Podsjećam da su propali svi dosadašnji pregovori na državanom nivou o izmjenama Izbornog zakona i pokušaju provođenja odluke Ustavnog suda u vezi s tim, jer HDZ nije prihvatio ništa, čak ni medijaciju međunarodne zajednice”, naglasio je Osmanović.

Kako je istakao, zbog potrebe da u oktobru budu implementirani rezultati demokratskih izbora, normalno je i logično da ovo pitanje bude riješeno u Parlamentu FBiH i to na vrlo zakonit način.

“Naime, jasno je propisano da Parlament FBiH donosi zakon kojim utvrđuje izborne jedinice i broj mandata u tim izbornim jedinicama. Iako to do sada nije urađeno, to nije izgovor da sada ne bude urađeno”, naveo je šef Kluba SDA-ovih poslanika u Parlamentu FBiH.

Osvrnuo se i na djelovanje HNS-a. Riječ je, naglasio je, o građanskom udruženju, koje je štetno sa aspekta političkog djelovanja iz prostog razloga što nije registrovano kao politička stranka.

“Na kakvim principima i dokumentima ono funkcioniše i postoji, javnost o tome nije dovoljno upoznata. Mislim da stoje čak i primjedbe da nisu zatražili ni zakonom propisano odobrenje za korištenje imena BiH. To će neko provjeriti. Udruženje koje je napravio Dragan Čović da bi sve političke stranke stavio pod svoju kontrolu pod plaštom tog udruženja, ne može na takav način djelovati i staviti se u nadređeni položaj nad registrovanim političkim strankama koje na demokratskim slobodnim izborima dobijaju podršku građana za politike koje predstavljaju”, mišljenja je Osmanović.

0 0 glasovi
Article Rating
14.7K Comments
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare