ČUVARICA MITA O GRADU ŽRTVI: Benjamina Karić odbila inicijativu označavanja mjesta gdje su pokopane srpske žrtve ubijene na Kazanima

SARAJEVO – Gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić, odbila je prijedlog gradske vijećnice Adija Škaljića da se postavi spomen-ploča na pomoćnom stadionu Koševo, uz ogradu groblja svetog Josipa, gdje su pod NN (nepoznato ime) oznakama pokopana tijela onih ubijenih na lokacijama Kazani, Gaj i Grm Maline.

Unatoč podršci ovoj inicijativi od strane Gradskog vijeća Sarajeva u rujnu, nije bilo mjesta za nju u Programu postavljanja spomenika od značaja za Grad za 2024. godinu.

Nakon provedene javne rasprave, Benjamina Karić, koja je predlagateljica Programa, prihvatila je sve pristigle prijedloge osim navedenog, uz obrazloženje da je spomen-obilježje već postavljeno na Kazanima, izvješćuje današnje sarajevsko “Oslobođenje”.

– Na ovaj način grad Sarajevo pokazao je pijetet prema žrtvama i visoku svijest o tragičnim događajima – navedeno je u obrazloženju Benjamine Karić, uz ocjenu da je “nesretni događaj adekvatno označen”.

Škaljić je najavio da će prijedlog uputiti Gradskoj upravi dok ne postane dio Vijeća.

– Gradsko vijeće smatra da je spomen-ploča na Kazanima i uređenje prilaza memorijalizacija zločina 10. brdske brigade nad našim sugrađankama. Ipak, poznato je da su na privremenoj lokaciji bila pokopana tijela sugrađanki pronađena i na lokacijama Gaj i Grm Maline – istaknuo je Škaljić.

Kazani su nedostupna jama na Trebeviću iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 29 osoba, uglavnom srpskih civila, ubijenih tijekom rata u Bosni i Hercegovini, ali postoje sumnje da ih je više ubijeno i bačeno u nju.

Pripadnici 10. brdske brigade, tzv. Armije BiH, pod komandom predratnog sarajevskog kriminalca Musana Topalovića, zvanog Caco, ubijali su Srbe.

Prije dvije godine, grad Sarajevo postavio je spomen-ploču na Kazanima na kojoj su, na prijedlog Benjamine Karić, navedena imena žrtava, ali bez navođenja tko je odgovoran za njihovu smrt.