Utorak, 16 srpnja, 2024

Čović: Postoji potreba za rekonstrukciju vlasti na svim razinama

Must Read

STOLNI GRAD – Predsjedništvo HDZ-a BiH smatra kako je potrebna rekonstrukcija vlasti na svim razinama prema istom modelu, pa tako i na federalnoj razini, a u novoj parlamentarnoj većini nema mjesta za HSP BiH i Narodnu stranku Radom za boljitak, izjavio je danas u Mostaru predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Na konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH, Čović je kazao kako je aktivnosti oko rekonstrukcija vlasti potrebno provesti što hitnije, a najkasnije do 27. lipnja, odnosno do datuma odlaska bh. političkih lidera u Bruxelles.

O samim procedurama razrješenja starih i imenovanja novih ministara Čović nije želio detaljno govoriti. Kazao je kako je to zahtjevan posao, ali se on može uspješno provesti, ako se to doista želi.

Dodao je kako će više detalja biti poznato u petak, kada će se u Sarajevu sastati s predsjednicima SDP-a BiH i SBB-a BiH.

Na pitanje novinara očekuje li da će HDZ-u BiH zauzeti svih pet ministarskih pozicija koje u Vladi Federacije BiH pripadaju predstavnicima hrvatskog naroda, Čović je kazao kako je oko HDZ-a BiH “okupljeno oko 90 posto glasova hrvatskog biračkog tijela te, sukladno tome, u vlasti na razini Federacije BiH zajedno s HDZ-om BiH neće moći biti HSP BiH i Narodna stranka Radom za boljitak”.

“Parlamentarna većina koja će biti zastupljena na svim razinama vlasti u BiH treba omogućiti da se završi i posljednji zaključak koji smo imali na sastanku “šestorke” 28. prosinca prošle godine, a odnosi se na presudu suda u Strasbourgu (jer jedino taj zaključak do sada nije ispoštovan), na principima koji će omogućiti da konstitutivni narodi biraju svoje članove Predsjedništva, odnosno svoje predstavnike u Domu naroda”, zaključio je predsjednik HDZ-a BiH.

Kada je u pitanju budući odnos HDZ-a BiH i SDA, Čović je rekao da izlazak SDA iz vlasti neće utjecati na kvalitetu suradnje između ove dvije stranke, napomenuvši kako je HDZ-a BiH surađivao sa SDA i u vrijeme kada HDZ BiH nije bio dio vladajuće većine, kako na federalnoj razini, tako i na razini Hercegovačko-neretvnaske županije prije pet godina.

(Fena)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Nova “navodna” vijest iz Pariza

Inače prva verzija naslova na Index.hr bila je ovo: Do jutra možda bude da je u slučajnoj šetnji okrznut čuvar...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -