Published On: Čet, ruj 8th, 2016

ČOVIĆ: Želimo četiri federalne jedinice i preferencijalni model izbora u Predsjedništvo

Gostujući u Dnevniku TV1 lider HDZ-a BIH Dragan Čović najavio je kakav model reorganizacije BIH predlaže kazavši da postoji više rješenja ili bezbroj njih.
“Bilo koja ideja o kojoj ja pričam nije podjela, nego jačanje BiH. Pa i sada je BiH podijeljena – imamo dva entiteta, unutar jednog entiteta 10 županija. Pa što je problem ako ćemo umjesto tih 11, 12 vlada imati tri, četiri ili pet? Sasvim je svejedno koliko, opet s inicijativom da sve budu multietnične. Ne možete uopće napraviti etnički čistu strukturu kao takvu“, kaže Čović i dodaje da cilj nije bilo kakva podjela.
Na pitanje da pojasni za kakvo će se uređenje zalagati i da li to znači većinski hrvatske i većinski bošnjačke teritorije, Čović odgovara da se njegov prijedlog zna već 10 godina i da ga je obrazlagao stotinama adresa u svijetu i u BiH.
“Ciljano da gradimo četiri federalne jedinice, da izbjegnemo tri upravo da bi se izbjeglo to H/B/S. Dakle, upravo da gradimo četiri federalne jedinice i naravno da će jedna od te četiri federalne jedinice, kako god slagali ove brojeve, biti bošnjački većinska ili hrvatski većinska ili srpski većinska. Tražimo rješenja koje neće na bilo koji način sugerirati novu podjelu i novu blokadu, nego baš obrnuto. To sve sada imamo i moramo promijeniti“, kaže Čović.
Na konstataciju TV1 da su SDA i HDZ BIH još 2013. godine bili na korak do rješenja presude “Sejdić – Finci” kroz tzv. “Preferencijalni model“ izbora za Predsjedništvo BIH, kojim se sprječavalo da dva člana Predsjedništva BiH budu izabrana iz istog izbornog područja, Čović odgovara:
„Mislim da je to rješenje, koje će u konačnici biti rješenje. To su virtualne izborne jedinice, koje bi jedan dan bile u mogućnosti upravo da zaštitimo pretjerano prebacivanje i utjecaj nekih stuktura ciljnih da naprave strukturu Predsjedništva BIH kako nekome odgovara. Mislim da rješenje već postoji kao takvo, ali mi smo često jako blizu nekih rješenja, a onda nam nedostaje vrlo malo da bi imali snage donijeti odluku.“
TV1 podsjeća da Preferencijalni model jamči da se članovi Predsjedništva BiH i ubuduće biraju na izravan način, dakle simetrično u oba entiteta, pri čemu bi svi građani Federacije BiH, bez obzira na nacionalnu pripadnost, imali mogućnost da se pod jednakim uvjetima kandidiraju za funkciju člana Predsjedništva BiH.
Model spriječava da dva člana Predsjedništva BiH budu izabrana iz istog izbornog područja iako bi Federacija BiH i dalje bila jedna izborna jedinica. Razlika je u tome što bi federalna izborna jedinica imala dva izborna područja u kojima bi prevagu imao bošnjački, odnosno hrvatski narod.
Za člana Predsjedništva BiH bio bi izabran jedan kandidat s najvećim brojem glasova u oba izborna područja i još jedan kandidat s najvećim brojem glasova osvojenih u izbornom području iz kojeg ne dolazi prvorangirani kandidat.
 
Čović je govorio i o referendumu u Srpskoj rekavši kako se 26. rujna više o njemu neće ni govoriti ali i o namjernim blokadama istaknuvši kao primjer da se u Hercegovini, kada je u pitanju putna infrastruktura, napravilo samo ono što se moralo radi prijelaza Bijača.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x