Published On: Čet, ruj 8th, 2016

Bez predloženog amandmana, Klub Hrvata neće podržati izmjene Zakona


Klub delegata Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne Hercegovine na današnjoj sjednici Doma neće prihvatiti predložene izmjene federalnog zakona o reviziji korištenja boračkih prava ako ne bude prihvaćen i amandman koji je predložio taj klub.
Amandmanom delegati Hrvati predlažu da županijski sudovi mogu umjesto Vrhovnog suda FBiH rješavati sporove pokrenute od nezadovoljnih dosadašnjih korisnika braniteljskih prava, koji su u međuvremenu izgubili ta prava na osnovu procesa revizije.
Ako amandman bude danas odbijen u Domu naroda, Klub Hrvata će naknadno razmotriti i eventualno pokretanje pitanja vitalnog nacionalnog interesa, kazao je novinarima predsjedatelj tog kluba Tomislav Martinović.
Kao jedan od razloga za predloženo prenošenje nadležnosti na kantonalne sudove u rješavanju navedenih predmeta, Martinović navodi potrebno ubrzavanje postupaka jer je Vrhovni sud prekapacitiran, kako on ističe. Nadležnost županijskih sudskih instanci ne treba dovoditi u pitanje jer je i njihove kadrove, kao i Vrhovnog suda, odobrila ista instanca – Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH, kaže također Martinović.
Predsjedatelj delegatskog kluba Bošnjaka Oman Ćatić novinarima je rekao da podržava izmjene zakona, predložene iz Federalne vlade, kao i da treba zamoliti Vrhovni sud da angažira što više djelatnika u rješavanju ovih sporova.
Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambenooslobodilačkog rata Salko Bukvarević je naveo da još 2.100 ovih predmeta čeka sudski epilog.
– Vlada Federacije BiH je do današnje sjednice Doma naroda ostala pri stavu da ne prihvata amandman Kluba Hrvata – rekao je uoči sjednice ministar Bukvarević.
Puni naziv akta koji je Vlada uputila u proceduru je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite.
Prema obrazloženju, u njemu su ispoštovane ranije donesene presude Ustavnog suda FBiH.
Prema dogovoru na današnjoj sjednici Doma naroda, delegati će se izjašnjavati o ovom aktu, kao i o svim drugim, brojnim točkama dnevnog reda, tek po okončanju rasprave o svakoj od točaka.
VL

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>