Published On: Čet, ožu 17th, 2022

Ćorić: Očekujemo značajno smanjenje cijena goriva idućeg utorka

U emisiji ‘A sada Vlada’ Hrvatskog radija gostovao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić

Na početku je komentirao najavu da će Vlada na idućoj sjednici donijeti nove uredbe kako bi se olakšala situacija s cijenom goriva.

‘Hrvatska je kao i sve zemlje članice donijela akte vezane uz umiješavanje biogoriva. S obzirom na eskalaciju cijena, odlučili smo suspendirati penaliziranje od 1. travnja do kraja godine i na taj način olakšati našim građanima. Ušteda koja će se ostvariti od 1. travnja trebala bi po litri benzina ili dizela biti oko pola kune. Na taj način Vlada koristi još jedan alat kojim olakšavamo situaciju građanima. Cijena nafte se kreira na međunarodnom tržištu i na nju se ne može značajnije utjecati, osim na ovaj način’, ističe.

Svakoga utorka se mijenja cijena goriva, a ona se računa po prosjeku cijena od prošloga tjedna, od ponedjeljka do petka.

‘Prošloga tjedna bio je značajan porast cijena goriva na početku tjedna. Iako je u četvrtak i petak cijena nešto pala, prosjek je u konačnici izračunat na temelju tih pet dana. Cijena sada pada i ako se ovaj trend nastavi, od sljedećeg tjedna možemo očekivati značajno smanjenje cijene goriva’, dodaje.

Po pitanju gospodarstva i njihove bojaznosti za održivost poslovanja, Ćorić kaže da njihove akcije moraju biti kompatibilne s akcijama i direktivama EU-a.

‘Naša ciljna skupina za ove mjere jest građanstvo. Mjere koje se tiču subvencija zbog cijena plina tiču se građana i malih te srednjih poduzetnika. Ono što ćemo činiti, analiziramo i najmanju promjenu zakonodavnog okvira Europske komisije i pokušavamo pronaći načine na koje dodatno asistirati. U Vladi smo već pet godina usmjereni na održiv razvoj RH i na rast životnog standarda naših građana. To je nešto što je kontuirano u bazi svih politika.’

Dodaje da u ovom trenutku još uvijek nije moguća otvorenija potpora sektoru poduzeća.

Gužve na benzinskim postajama uoči poskupljenja

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Govorio je i o hrvatskoj ovisnosti o energentima, kao i ovisnosti cijelog EU-a o energentima iz Rusije.

‘Ne mogu reći da sjajno stojimo, ali mislim da Hrvatska stoji puno bolje od mnogih članica EU-a. Što se tiče struje, na teritoriju RH proizvodi se 85 posto potreba za strujom. Što se tiče dobave plina, proizvodimo 30 posto potreba za plinom.’

Na pitanje može li se to povećati, odgovara:

‘Akcije su urodile plodom te će se proizvodnja plina u narednih godinu dana povećati u Hrvatskoj. Dodatna pozitivna činjenica jest da je funkcioniranje LNG-a na Krku učinilo to da se Hrvatska niti u jednom trenutku ne treba brinuti o dobavi plina. Zakup tog kapaciteta omogućava nam da u bilo kojem trenutku namirimo potrebe za plinom u RH. Akcije koje planiramo u narednom razdoblju to bi trebale dodatno afirmirati. Neću sada o tome, ali naredni mjesec će donijeti nove iskorake.’

Govoreći o nafti, kaže da je JANAF-ov terminal u Omišlju jedna od najzanimljivijih točaka u tom biznisu.

‘Zapravo se njegov kapacitet promatra kao mogući dodatni pravac.’

Dodaje da ipak ne možemo utjecati na cijenu energenata na svjetskom tržištu.

‘No želim reći da će struje, plina i nafte u Hrvatskoj biti, neovisno o okolnostima na istoku Europe.’

Dodaje da se na užem kabinetu Vlade kontinuirano razmatraju mjere za ribare i poljoprivrednike, konkretnije cijene plavog dizela.

‘Vjerujem da neće doći do vezanja koča, što su najavili ribari.’

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

Zbog izuzetno jakoga gospodarstva i idealne političke situacije, to će se sigurno zdogoditi i kod nas u bih.

Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

Padaju cijene i respiratorima i malini.