Published On: Čet, ožu 17th, 2022

KAKO SE ONI SAMO DOBRO ZEZAJU S NAMA: Čemu pregovori oko Izbornog zakona kada su presude jasne kao i sam Ustav

Ako biste danas našli pet ozbiljnih pravnika, bilo gdje u svijetu, osim u zemljama koje imaju interes za stvaranje geopolitičkog kaosa na Balkanu, tipa nacistička Austrija, par pravnika bi  uz pravilno čitanje BH Ustava, naravno na engleskom jeziku a ne onog lošog prijevoda na BHS jezike,  i uz imperative presuda Ustavnog suda BIH kao i ESLJP , za samo par sati izbacilo posve jednostavna rješenja za implementaciju svega presuđenog.

Ukratko to su ove tri rečenice:

  1. Članovi predsjedništva nisu etnički Hrvat, Srbin, Bošnjak. Nisu prefiksi nit pridjevi nit prilozi.  Oni su birani od tih konstituvnih grupacija i svih ostalih građana. Ali svaki od njih mora imati podršku većine jednog od ta tri naroda.
  2. Državljanin BIH ne smije biti ograničen prebivalištem i nacionalnom pripadnošću za kandidiranje na bilo koju funkciju. Čovjek iz FBIH može se kandidirati za pozicije u RS. Čovjek iz Švedske, BH državljanin za predsjednika RS.
  3. Predstavnici Hrvata, Srba, Bošnjaka, Ostalih, u klubovima tih naroda u Domovima naroda ne moraju biti iste nacije. Moraju biti izabrani od tih naroda ili pak od Manjina. Ukratko nije nužno da predstavnik Manjina u klubu Ostalih bude Rom ili Židov, bitno je da bude izabran s liste manjinaca,  a ne kao danas da ga biraju Bošnjaci.
  4. Hrvatski i srpski i klub Ostalih nema ništa s voljom Bošnjaka. Bošnjaci kao narod ne smiju utjecati na te klubove. To nije njihov klub. Prste k sebi od tih klubova.

I to je to. Nema dalje ništa što je nužno implementirati.

Međutim srpska i hrvatska politika, umjesto da je sjela, i napravila sama rješenje te ga proglasila u parlamentu koji bi SDA ignorirala, mogla je steći poziciju državnih patriota. Ovako su se sveli na poziciju ribica u mreži koju plete SDA. Upornim miniranjem, lažima, ucjenom. Primjerice , niti jedna presuda ustavnog suda ili bilo kojeg drugog ne govori o potrebi uskrate ovlasti Doma naroda FBIH nego  baš suprotno – o potrebi jačanja uloge Doma naroda, i vraćanja tom domu dostojanstva i funkcije koju po ustavu ima. Sama činjenica da Hrvati moraju odgovarati na te ponude govori koliko je SDA politika nadmoćna, divlja i protubosanskohercegovačka. HDZ i HNS na takve teme svaki put su morali napustiti sastanak s rječima : Onoga ti boga, mi došli da razgovaramo o presudi Ustavnog suda koja Domu naroda želi vratiti ustavnu ulogu, kad tamo ona šaka džihadista predlaže da se tom Domu ovlasti dokinu. I točka.

Al eto trebalo je 30 godina da HDZ shvati kako se otvaranjem teme preglasanih manjina, pojašnjava Zapadu kto šta radi u FBIH, valjda će za 30 godina naučiti baratati argumentima i drugih vrsta. Šta ima veze nigdje nam se ne žuri,

Ista stvar je s  našim uvaženim “zapadnijem partnersima” . Jamci su Daytona. Imaju presude, imaju sve, pročitali su Ustav. Kakvi bolan pregovori? Pa nije Ustav politikanstvo. Pravo je ozbiljna stvar. Svugdje u svijetu. Recimo kod njih. I recimo ne u “Bosni”. Od koje i dalje rade slučaj od države. I more im bit..

Agencijska vijest u nastavku:

Lideri političkih stranaka okupili su se u zgradi Delegacije Europske unije u Sarajevu gdje je uz prisustvo direktorice pri Europskoj službi za vanjske poslove Angeline Eichhorst i veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michaela Murphyja počela nova runda pregovora o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Na pregovore su stigli predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Saveza za bolju budućnost (SBB), Naroda i pravde (NiP) i HDZ-a 1990 Bakir Izetbegović, Dragan Čović, Fahrudin Radončić, Elmedin Konaković i Ilija Cvitanović.

Razgovorima nazoče i delegacije Demokratske fronte (DF), Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH), Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) te Narodnog evropskog saveza (NES). Međunarodni dužnosnici naglasili su potrebu izmjena Izbornog zakona i Ustava BiH kako bi se osigurala prava svakog građanina, a Eichhorst je naglasila da bi dogovor oko toga približio BiH kandidatskom statusu za članstvo u Europskoj uniji.

Pregovori o izmjenama Izbornog zakona traju već godinu dana, ali bez značajnijih pomaka, a opći izbori u BiH trebali bi biti održani ove godine. Podsjetimo, pregovori su održani i u siječnju u Neumu, ali lideri političkih stranaka tada nisu došli do rješenja po pitanju izmjena izbornog zakona.

 

Dnevnik.ba

guest
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Građanin
Građanin
2 mjeseci prije

Stop malicioznom škutorskom tumačenju ustava. Neće proći!

Last edited 2 mjeseci prije by Građanin
Seljak
Seljak
Šta ti kažeš na ovo?  Građanin
2 mjeseci prije

sta si htio reci da nema nista od gradzanske?

Mećanje
Mećanje
2 mjeseci prije

Patrijoti nemaju nikakvih prijedloga za promjene, za razliku od (konačno) HNS-a koji ima prijedloge. I što imamo na stolu- nema dogovora jer status quo (postojeće stanje) odgovara patrijotima- mazijanje tuđih pozicija, da se nastavi. ovakvo stanje vodi samo jednom pitanju- Hrvati da li ima ikakvoga smisla izlaziti na izbore? Nenagradno pitanje, na koje je odgovor lahak.

Građanin
Građanin
Šta ti kažeš na ovo?  Mećanje
2 mjeseci prije

Nemojte izlaziti, imate punu podršku da me izađete.

Thomson
Thomson
2 mjeseci prije

Opet ce Zagreb izdat kao I 95 kad su Kako kaze ghovnar Mate prevarili Hrvate HB podvaljujuci I’m konfederaciju sa HR….malo je jedna igračka za ove izdajice

Gradjanski ekstremizam
Gradjanski ekstremizam
Šta ti kažeš na ovo?  Thomson
2 mjeseci prije

A što volite tepati sebi. Na početku Bošnjaci nude kantonizaciju, Tuđman odbija, hoće razgraničenje, sa srbima je kaže odratovano sada treba zaokružiti prostor čitaj oteti.
Dakle Armija BiH na Vrdima, kota Veliki medvjed, nezaustavljivo ide ka Gorancima i odsijeca Mostar, u dometu haubica su Široki Brijeg i sama Hrvatska. HVO se izvlači iz Mostara, žovnica je zakrčena, mostarski bataljon uzima Raštane, penje se na Hum, dolazi do Rondoa, opšte je rasulo u HVO-u jer sve pada. Sefer govori nema stajanja dok se ljiljani ne povodu na obalu mora u Neumu.
Onda rade telefoni, Alija, Tuđman, Karamarko, muftija zagrebački itd. Zaustavlja se operacija, potpisuje se primirje, washingtonski sporazum, kantonizacija, formira se federacija i kreće se zajednički na RS i tako do dejtona.
Tako je tekla hronologija događaja, niste ovi vaši ništa potpisali jer su izdali, bili glupi i slično već su bili pred totalnim porazom.
Sada ste se opet nesto razmahali. Nemoj da armija opet mora na gorance pa da opet kmečite da ste za dogovor. Zašto to sebi radite?

Last edited 2 mjeseci prije by Gradjanski ekstremizam
Thomson
Thomson
Šta ti kažeš na ovo?  Gradjanski ekstremizam
2 mjeseci prije

Nijedan prjedlog mirovnog sporazuma u toku rata Izedbegović nije prihvatio nakraju ju prihvatio Dayton zasto? Koja je razlika izmedju 3 sporazuma koje nije prihvatio I Daytona?(u odgovoru se vidi cilj Bošnjacke poltike od rata do danas)

Thomson
Thomson
Šta ti kažeš na ovo?  Thomson
2 mjeseci prije

A ovo o takozvanoj armiji ti je baš scenario za jedan crtani film ko Bitka na Neretvi Jedini “uspjeh” i toj ofanzivi vam je bio pokolj civila u Grabovici

Last edited 2 mjeseci prije by Thomson
Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Gradjanski ekstremizam
2 mjeseci prije

Ne seri dosta vas je ostavilo kosti po čabulji nemaš pojma šta pišeš iz drežnice samo dobar penjač može na čabulju ko nije pobjegao poginuo vrlo dobro znam što pišem

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Gradjanski ekstremizam
2 mjeseci prije

Znam da vam je to bio utopija plan
Nisi ti kriv što vas lažu 30 godina dignite Tuđmanu spomenik on vasje spasio odao vam državu da nije bilo hv Srbi bi vas potamanili,pomozi sirotu na svoju sramotu,ljudska zahvalnost je stvar koja najkraće traje