Published On: Sri, stu 3rd, 2021

Čolo (SDA): Međunarodni dužnosnici su tu da nam pomognu, nije dobro da se Hrvatska i Srbija toliko involviraju

Prvo je komentirala status visokog predstavnika i mjere iz Republike Srpske, za koje je ustvrdila da vode ratu. Potom se pozabavila temom izbornog zakona.

Kaže da “nije dobro da se Hrvatska i Srbija toliko involviraju u trusnu situaciju u BiH”.

“Mislim da moramo razgovarati u okviru institucija koje postoje u BiH. Mi imamo Vijeće za implementaciju mira, tu sjede velike europske sile i SAD. Kad su u pitanju Srbija i Hrvatska, ja tu baš nešto nemam puno povjerenja. Vjerujte, nekada sa zebnjom gledam na sve te razgovore i na to šta se smjera iza kulisa za BiH.”

Čolo smatra da u sljedećih godinu dana neće doći do većih promjena kada je u pitanju stanje u BiH.

Kada je riječ o izbornoj reformi, kaže da je klima u kojoj razgovaraju o ustavnim promjenama i izmjenama Izbornog zakona prilično teška.

“Imamo 14 prioriteta koje moramo izvršavati i EU nas tjera na to. U tom pravcu je i ovaj posjet Palmera. Na tim razgovorima su postavljeni jasni principi – implementirati pet presuda i to uraditi u godini koja nije izborna. Druga stvar je provođenje izbora u skladu s demokratskim standardima i tu se pojavljuje zahtjev HDZ-a za njihovim tzv. legitimnim predstavljanjem hrvatskog naroda u Predsjedništvu i u Domu naroda na federalnoj razini, pod plaštom provođenja presuda Ustavnog suda BiH. Na ovome inzistira isključivo HDZ. Međunarodni dužnosnici su tu da nama pomognu da ispunimo međunarodne obaveze. U tim našim međunarodnim obvezama se pojavio taj zahtjev HDZ-a i HNS-a koji egzistira dugo prije.”

Smatra da se ide na ruku HDZ-u da bi se politička klima u BiH popravila.

“Oni vide da su odnosi između HDZ-a i SDA na federalnoj razini zategnuti i htjeli bi malo političku klimu učiniti podnošljivijom da bismo na razini FBiH napravili neki front koji bi uspio postići odgovarajući kompromis i da nekako bude jedinstvena snaga kad je u pitanju Dodik i njegove tendencije koje idu ka raspadu BiH.”

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Dunja
Dunja
1 godina prije

Ko je ova Čolo? Sve neki stručnjaci, sve neki analitičari, a lupaju ko Maksim po diviziji. Ne mogu više ovo slušati.

Mornar
Mornar
Šta ti kažeš na ovo?  Dunja
1 godina prije

Pazi sad podmukle balinkude ona bi sa Hrvatima gradila jedinstvenu frontu prema Dodiku.Opet bo nas iskoristili pa poslije stisli cizmom.Dobit cete penis od nas.

Pero
Pero
1 godina prije

Hanumice, a Turska i kum Redžo, smiju se involvirati?

Coment
Coment
1 godina prije

Neka Bošnjaci prvo prekinu odnose s Turskom. Izetbegović jučer u posjeti kod Erdogana sjedi ispod Turske zastave. Nigdje zastave BiH.

Eno
Eno
1 godina prije

Velike pameti kod hanume Colo! Svi su krivi samo Muslimani nisu. Turska zagazila BIH, i sve se njoj udovoljava. Aku su ti turci drazi, onda draga hanuma, putuj. A ovdje ce Srbi i Hrvati zivjeti kao sto su zivjeli stoljecima. I jedno zapamti, nikada i nitko nije mogao unistiti cijeli narod. Turska je izvrsila genocid nad Armenima, pobila je 2 miliona armena, i jesu li ih ‘iskorijenili’. I Muslimani u BIH bi da nema drugih naroda, ali to ne moze, prihvatite to ili put Turske. Sretno vam bilo.