Published On: Sri, stu 3rd, 2021

Čolo (SDA): Međunarodni dužnosnici su tu da nam pomognu, nije dobro da se Hrvatska i Srbija toliko involviraju

Prvo je komentirala status visokog predstavnika i mjere iz Republike Srpske, za koje je ustvrdila da vode ratu. Potom se pozabavila temom izbornog zakona.

Kaže da “nije dobro da se Hrvatska i Srbija toliko involviraju u trusnu situaciju u BiH”.

“Mislim da moramo razgovarati u okviru institucija koje postoje u BiH. Mi imamo Vijeće za implementaciju mira, tu sjede velike europske sile i SAD. Kad su u pitanju Srbija i Hrvatska, ja tu baš nešto nemam puno povjerenja. Vjerujte, nekada sa zebnjom gledam na sve te razgovore i na to šta se smjera iza kulisa za BiH.”

Čolo smatra da u sljedećih godinu dana neće doći do većih promjena kada je u pitanju stanje u BiH.

Kada je riječ o izbornoj reformi, kaže da je klima u kojoj razgovaraju o ustavnim promjenama i izmjenama Izbornog zakona prilično teška.

“Imamo 14 prioriteta koje moramo izvršavati i EU nas tjera na to. U tom pravcu je i ovaj posjet Palmera. Na tim razgovorima su postavljeni jasni principi – implementirati pet presuda i to uraditi u godini koja nije izborna. Druga stvar je provođenje izbora u skladu s demokratskim standardima i tu se pojavljuje zahtjev HDZ-a za njihovim tzv. legitimnim predstavljanjem hrvatskog naroda u Predsjedništvu i u Domu naroda na federalnoj razini, pod plaštom provođenja presuda Ustavnog suda BiH. Na ovome inzistira isključivo HDZ. Međunarodni dužnosnici su tu da nama pomognu da ispunimo međunarodne obaveze. U tim našim međunarodnim obvezama se pojavio taj zahtjev HDZ-a i HNS-a koji egzistira dugo prije.”

Smatra da se ide na ruku HDZ-u da bi se politička klima u BiH popravila.

“Oni vide da su odnosi između HDZ-a i SDA na federalnoj razini zategnuti i htjeli bi malo političku klimu učiniti podnošljivijom da bismo na razini FBiH napravili neki front koji bi uspio postići odgovarajući kompromis i da nekako bude jedinstvena snaga kad je u pitanju Dodik i njegove tendencije koje idu ka raspadu BiH.”

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Dunja
Dunja
26 dana prije

Ko je ova Čolo? Sve neki stručnjaci, sve neki analitičari, a lupaju ko Maksim po diviziji. Ne mogu više ovo slušati.

Mornar
Mornar
Odgovori   Dunja
26 dana prije

Pazi sad podmukle balinkude ona bi sa Hrvatima gradila jedinstvenu frontu prema Dodiku.Opet bo nas iskoristili pa poslije stisli cizmom.Dobit cete penis od nas.

Pero
Pero
26 dana prije

Hanumice, a Turska i kum Redžo, smiju se involvirati?

Coment
Coment
26 dana prije

Neka Bošnjaci prvo prekinu odnose s Turskom. Izetbegović jučer u posjeti kod Erdogana sjedi ispod Turske zastave. Nigdje zastave BiH.

Eno
Eno
25 dana prije

Velike pameti kod hanume Colo! Svi su krivi samo Muslimani nisu. Turska zagazila BIH, i sve se njoj udovoljava. Aku su ti turci drazi, onda draga hanuma, putuj. A ovdje ce Srbi i Hrvati zivjeti kao sto su zivjeli stoljecima. I jedno zapamti, nikada i nitko nije mogao unistiti cijeli narod. Turska je izvrsila genocid nad Armenima, pobila je 2 miliona armena, i jesu li ih ‘iskorijenili’. I Muslimani u BIH bi da nema drugih naroda, ali to ne moze, prihvatite to ili put Turske. Sretno vam bilo.