Published On: Sri, stu 3rd, 2021

MULTIKONFESIONALNOST U ZENICAMA: Na blagdan Svih svetih oskrnavljen križ kod Zenice, nacrtani sotonistički simboli

Župnik vlč. Josip Šimunović je slučaj prijavio policiji koja je napravila očevid. “Krivo nam je što ove dane kada slavimo svetkovinu Svih svetih i Dušni dan, za vrijeme kojih katolici obilaze groblja svojih dragih pokojnika, moramo kvariti lošim vijestima iz ovoga inače mirnog kraja”, rekao je vlč. Šimunović za zenicablog.com.

Inače, križ je vjernička zajednica postavila i oko njega se jednom godišnje okuplja na misnom slavlju, i to u zadnju subotu mjeseca srpnja. Blagoslovio ga je vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić, a članovi obitelji Štrbac su taj prostor uredili i održavaju ga.

Križ se nalazi na izoliranom prostoru i ne predstavlja nikakvu provokaciju. Za nadati se je da će policija vrlo brzo pronaći počinitelje ovoga vandalskog čina.

Oglasio se odbor za međureligijsku suradnju

Odbor za međureligijsku suradnju Međureligijskog vijeća u BiH najoštrije je osudio skrnavljenje križa u zeničkoj župi Čajdraš.

– U komunikaciji s čajdraškim župnikom vlč. Josipom Šimunovićem, saznali smo da je katoličke vjernike ovaj vandalski čin posebno povrijedio, jer se dogodio na blagdan, ali i zbog skrnavljenja križa koji ima ogromnu sakramentalnu važnost za svakog kršćanina – navode iz Odbora za međureligijsku suradnju u Zenici.

Dodaju kako zajedničkom osudom žele iskazati nultu stopu tolerancije za svako skrnavljenje, vrijeđanje, uzurpiranje ili bilo koji drugi oblik iskazivanja mržnje prema bilo kojoj svetinji ili bilo kojem čovjeku.

Stoga očekuju da cijela zenička javnost osudi ovaj sramni događaj, te podsjećaju da su crkve, džamije, sinagoge i religijska obilježja mnogo više od samih građevinskih cjelina, mnogo više od kamena i bakra.

– Nadležne policijske i pravosudne organe pozivamo da učine sve kako bi se pronašli počinioci i dostatno sankcionirali, te se time poslala jasna poruka da se u svetinje ne smije dirati – navode članovi Odbora za međureligijsku suradnju u Zenici, predstavnici vjerskih zajednica i crkava Zenice.

guest
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Dunja
Dunja
28 dana prije

Sramota. Jednostavno rečeno – Sramota! To je ta bolesna agresivnost modificiranog i neiskonskog islama koji se dešava u BiH.

veritas
veritas
28 dana prije

A kako će tek biti ukoliko, ne daj Bože, osvoje 100%-nu vlast u BiH?