Published On: Sub, srp 23rd, 2022

ČOLAK ZA HMS: Tvrdnje prof. Marka su u suprotnosti s činjenicama i u funkciji produbljivanja krize u BiH

U izjavi austrijskom listu Der Standard prof. ustavnog prava Jozeph Marko iznio je niz neutemeljenih i netočnih tvrdnji. On ili nije pročitao Odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine U-23/14 (Ljubić), ili jeste, ali unatoč tomu ima potrebu da u ovako osjetljivom trenutku za BiH i njezinu budućnost nastoji dodatno usložniti i onako nestabilnu političku situaciju, kazao je Hrvatskom Medijskom Servisu Bariša Čolak, izaslanik u Domu naroda Parlamenta BiH, osvrćući se na tvrdnje bivšeg sudca Ustavnog suda BiH u mandatu visokog predstavnika Wolfganga Petritscha.

Prof. Marko tvrdi da bi Schmidt prekoračio svoje ovlasti ako bi uveo prag od 3% za izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, ističući kako on nema pravo mijenjati ustav entiteta, odnosno one odredbe kojima se implementira organizacijska struktura ustava entiteta, a koja nije definirana Ustavom države. Pri tom se poziva na Aneks 10 Daytonskog mirovnog sporazuma, zaključujući da bi Visoki predstavnik prekoračio svoje nadležnosti ako bi iskoristio bonska ovlaštenja za promjenu Ustava Federacije.

Prof. Marko dodatno tvrdi kako je bivši Visoki predstavnik Wolfgang Petritsch 2002. godine mijenjao ustave Republike Srpske i Federacije suprotno rješenjima koje predlaže Schmidt kako bi implementirao odluku državnog Ustavnog suda, te da bi ova intervencija zadirala u autonomiju entitetskog ustavnog prava. Pozvao se i na neke presude Europskog suda za ljudska prava, iako one nemaju nikakvih dodirnih točaka s uvođenjem izbornog praga za izbor izaslanika za Dom naroda F BiH.

Po mišljenju prof. Marka uvođenje praga od 3% bi ugrozilo aktivno biračko pravo Srba i Hrvata u onim kantonima/županijama u kojima je njihova zastupljenost ispod tog praga, te da bi Ustavni sud BiH i Europski sud za ljudska prava mogli osporiti eventualno nametnute odredbe.

“Marku nije stalo do činjenica”

Čolak kaže kako Marko ne iznosi niti jedan valjan pravni argument kojim bi potkrijepio svoje tvrdnje.

-Uvaženom profesoru nije stalo do činjenica koje ga u cijelosti demantiraju, on se i to ne prvi put stavio u službu bošnjačkog lobiste. Podsjećam da je nedavno tvrdio kako je Odluka u predmetu Ljubić već provedena. Njemu dominacija brojnijeg bošnjačkog naroda nad manje brojnijim hrvatskim narodom ne predstavlja problem, kaže Čolak za Hrvatski Medijski Servis.

Naglašava kako prof. Marko zaboravlja da nema nikakve razlike u načinu implementacije Odluke Ustavnog suda BiH U-5/98 (treća djelomična Odluka o konstitutivnosti) i Odluke Ustavnog suda BiH U-23/14 (Odluka o legitimnom političkom predstavljanju).

-Jednako tako zaboravlja da je bivši visoki predstavnik Petritsch 2002. godine provodeći odluku o konstitutivnosti izmijenio odredbe Ustava F BiH koje se odnose na zakonodavnu, izvršnu i sudbenu vlast, te da je na taj način drastično promijenjen Ustav F BiH i to na štetu hrvatskog naroda (ukupno 73 amandmana nametnuta od strane OHR-a), a da je uvođenje izbornog praga od 3%, samo mali i nedovoljan pokušaj u ispravljanju te štete i ujedno pokušaj implementaciju Odluke Ustavnog suda U-23/14, kaže Čolak.

Ovlasti visokog predstavnika nisu mijenjane

On pita profesora Marka koja je razlika u postupanju sadašnjeg i bivšeg visokog predstavnika budući se radi u oba slučaja o provedbi odluka državnog Ustavnog suda? Osim toga, podsjeća da je Ustav F BiH od strane bivših visokih predstavnika mijenjan neovisno o provedbi odluka Ustavnog suda BiH.

Sugovornik HMS-a napominje kako ovlasti sadašnjeg i bivšeg visokog predstavnika kad je riječ o provedbama odluka Ustavnog suda BiH su nepromijenjene.

-Istina, porazna je činjenica za BiH, što to rade visoki predstavnici, jer u oba slučaja to nije uradila naša zakonodavna vlast. Osim toga gotovo sam siguran da je profesor upoznat sa sadržajem Ustava BiH, posebno odredbe članka III 3.b) Ustava BiH koje daju primat Ustavu BiH, a time i Ustavnom sudu BiH, kao instituciji BiH i njegovom čuvaru nad zakonima BiH te entitetskim ustavima i zakonima, kaže izaslanik u Domu naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak za HMS.

U tom smislu su, naglašava, tvrdnje prof. Marka potpuno neutemeljene i očito služe za dalje produbljivanje krize u BiH i nastavak prakse da pripadnici brojnijeg bošnjačkog naroda biraju političke predstavnike manje brojnijem hrvatskom narodu, ali jednako tako i srpskom narodu i ostalima poglavito u Dom naroda F BiH.

Čolak podsjeća Marka da je Ustavni sud BiH u Odluci Ljubić – točka 51. jasno naglasio, da “pravo na demokratsko odlučivanje koje se ostvaruje legitimnim političkim predstavljanjem mora biti utemeljeno na demokratskom izboru izaslanika u Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine onog konstitutivnog naroda koji predstavlja i čije interese zastupa.“ Načelo konstitutivnosti naroda u F BiH kako ističe Ustavni sud BiH u kontekstu doma naroda, može biti ostvareno samo ako se “popunjavanje Doma naroda temelji na jasno preciziranim kriterijima koji trebaju dovesti do što potpunijeg predstavljanja svakog od tri konstitutivna naroda u F BiH”. U presudi Ustavnog suda BiH dalje stoji “suprotno od navedenog, neadekvatno političko predstavljanje onih koje predstavlja i čije interese zastupa dovodi do povrede načela konstitutivnosti, odnosno neravnopravnosti bilo kojeg od konstitutivnih naroda, a time i povrede Ustava Bosne i Hercegovine, konkretno članka I/2 Ustava Bosne i Hercegovine.“

Ustavni sud BiH, dakle, ističe sugovornik Hrvatskog Medijskog Servisa, izričito traži uspostavu jasnih i preciznih kriterije temeljem kojih će svaki od tri konstitutivna naroda biti legitimno predstavljen u Domu naroda F BiH.

-U tom smislu bi izborni prag od 5% bio primjeren i jasno preciziran kriterij, jer Dom naroda nije Dom kantona, odnosno županija nego Dom konstitutivnih naroda u kojem su predstavljeni konstitutivni narodi, a ne kantoni, odnosno županije kako to u ovoj odluci naglašava Ustavni sud BiH. Ovo iz razloga što jedan mandat u Domu naroda predstavlja 5,88% (100/17 = 5,88) zastupljenosti nekog od konstitutivnih naroda u svakoj izbornoj jedinici, pojašnjava Bariša Čolak.

Neistinite tvrdnje

Neistinita je, kaže, i tvrdnja prof. Marka da bi uvođenje izbornog praga ugrozilo aktivno biračko pravo Hrvata i Srba ili bilo koga drugoga. Podsjeća kako svaki građanin ima pravo birati koga želi, tako da i u onim kantonima, odnosno županijama ispod izbornog praga svaki građanin može birati i biti biran u kantonalno, odnosno županijsko zakonodavno tijelo. Jedina je, napominje, razlika što izborne jedinice ispod izbornog praga zastupljenosti nekog od konstitutivnih naroda ne bi birale izaslanike u Dom naroda F BiH, jer Odluka Ustavnog suda traži zastupljenost konstitutivnih naroda, a ne kantona, odnosno županija u Domu naroda F BiH. Osim toga, što posebno naglašava Ustavni sud BiH, pravo je i vitalni interes svakog konstitutivnog naroda da bude adekvatno zastupljen u zakonodavnoj, izvršnoj i pravosudnoj vlasti.

-Apsurdna je činjenica da Bosansko-Podrinjski kanton u kome žive svega 24 Hrvata bira jednog izaslanika za hrvatski klub Dom naroda F BiH i to Bošnjaka koji se lažno predstavlja kao Hrvat i koga naravno biraju Bošnjaci, kao i Posavska županija koja broji blizu 40.000 Hrvata, pojašnjava Čolak.

Prof. Marko tvrdi da bi Ustavni sud BiH i Europski sud za ljudska prava mogli osporiti eventualno nametnute odredbe, a upravo je, podsjeća Čolak, Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, a kasnije stavio izvan snage odredbe Izbornog zakona BiH kojima je bilo propisano da se svakom konstitutivnom narodu daje jedno mjesto u svakom kantonu, odnosno županiji za Dom naroda F BiH, kao i odredbe koje su se odnosile na izbor zastupnika za Grad Mostar, a sve nametnute od strane visokog predstavnika.

Ustavni sud BiH bi, zaključuje Čolak, nakon eventualnog nametanja ovakvih rješenja mogao utvrditi kako njegova Odluka o legitimnom političkom predstavljanju na svim administrativno-političkim razinama nije u cijelosti implementirana./HMS/

guest
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
21 dana prije

Uz maršala Željka,
junačkoga sina,
nas neće ni Dejton smest.

Mi dižemo čelo
i kročimo smjelo,
i čvrsto stiskamo pest.

Rod prastari svi smo,
a Rizvanbegovići nismo,
to je otprdak juga čest.

Ko drukčije kaže,
kleveće i laže,
i unitarnu će osjetit pest!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
21 dana prije

Ništa ti druge ne preostaje nego da pišeš pjesmice😂😂

Izmetbegović
Izmetbegović
20 dana prije

I po,turi,ce znaju da će na kraju sve biti kako mi kršćani želimo, niko ne želi islamsko-teroristički kalifat u EU😁

Anonimac
Anonimac
20 dana prije

Dosta su bošnjaci podmećali komšića ,nema više podvaljivanja,laganja i biranja umjesto hrvata .
Amerika i EU su vas pročitali i vidjeli šta radite .
Dolazi sve na naplatu ,što ste krali ,krali više nema ,sad kmečite.

Izmetbegović
Izmetbegović
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
20 dana prije

Ispravka netočnog navoda, postoje samo muslimani-po,turi,ce.

Uso talyban
Uso talyban
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
20 dana prije

Postoje potomci turaka po pravu prve bračne noći kmetskoog ZAKONA POSRBLJENI i PORVACENI BOSNJACI

Boss
Boss
20 dana prije

Nikakav Schmidt i niko ne moze promijeniti cinjenicu da je 60% ove drzave cvrsto za nju, i nema alternativu. Ne moze 7% glasova da ima 30% vlasti – to je klasicni aparthejd, a aparthejd kad tad padne.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Boss
20 dana prije

Pao si ti sa ovom glupom izjavom Ispeci pa reci .
Dosta je vašeg podvaljivanja svojih predstavnika hrvatima Pročitani ste od Amerike i EU .Pašte će te vi i to točno u podne retardu.

Boss
Boss
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
20 dana prije

Nista- a sta misli HDZ sa 7% birackoga tijela – mozda neku Herceg Bosnu. Pusti snovi, nema kapaciteta za to, mozda od Ljubuskog do Gruda, ali dalje ne. Jednostavno vecina gradjana nece to.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Boss
20 dana prije

Umij se hladnom vodom ,primjećuje se da ti je netko isprao mozak glupostima .
Nama je najbitnije da nam muslimani ne mogu više podvaljivati komšića i ostale tz bošnjaćke lopuže koji se predstavljaju hrvatima .

Boss
Boss
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
20 dana prije

Problem je sto Komsica niko ne bira ‘vama’, koji god da ste ‘vi’. Komsica biraju gradjani sebi. A to sto bi ‘vi’ htjeli da sa 7% glasova nametnete nekoga je u najmanju ruku aparthejd.

Bruce Lee🐲🐉
Bruce Lee🐲🐉
Šta ti kažeš na ovo?  Boss
20 dana prije

…nitko krupno ko turčin ne laže,nemoj se samo početi zaklinjati da džamijaši ne biraju Komšića ah ha ha ha..kme

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Boss
20 dana prije

Ne seri i ne glumi idiota Eto izabrali ste komšića radi njegove sposobnosti Šta je uradio osim što pljuje po hrvatima .Života ti ne izigravaj više kretena možeš takav ostati .
I ptice na grani znaju zbog čega ste ga birali .Eto ako vam je tako dobar imate ga priliku izabrati za bošnjačkog člana ,prevaranti ,a ne ga podvaljivati hrvatima .

Boss
Boss
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
20 dana prije

Pa ponovo ce biti izabran i po novom aparthejd zakonu – HDZ-a nije uopste briga za Komsica. Ali opet, aparthejd zakoni padaju kad tad, jer ako vecina nije za to, onda kako ga provesti u stvarnosti. Nista ne moze da promijeni stanje na terenu. Moze Covic srednju Bosnu, Mostar, i slicna mjesta svrstavati u tzv. Herceg Bosnu, ali nema stvarnu kontrolu na terenu. Realna moc je od Ljubuskog do Gruda.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Boss
20 dana prije

Pa izaberite koga hoćete ,možeš i ovcu šta nas to briga .Samo kmečite .Sve muslimanske stranke se digle na sve četiri noge ,a glume građanstvo ,čak u tu svrhu koristite i mrtve srebrenice .Dno ste dna
Mislili ste dobiti islamsku BIH ,ali pošteno ste se zajebali .

Nikad BIH neće biti islamistička i talibanska država ,to nek vam je jasno .

Boss
Boss
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
20 dana prije

Niko nikada nije trazio islamsku drzavu. To su podvale neprinatelja BiH – kao onomad sto je Jadovan govorio (a znamo gdje je zavrsio 🙂
Vecina gradjana ove zemlje zeli drzavu kao i svaku drugu evropsku drzavu, nista manje i nista vise. Nikakve povlastene grupacije i torove. Jedan covjek, jedan glas, svi ravnopravni pred zakonom.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Boss
20 dana prije

Opet ,lažeš .

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Boss
20 dana prije

E posto ste izborili svojom hrabroscu 95 17% tu mozes trazit sta oces,jedan glas jedan predsednik gradzansku bhalinsku sta hid ocete,a tamo gdje Herceg Bosna bit ce kako Hrvati kazu

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Boss
20 dana prije

Reci AAAA da ti cika doktor Smith stavi kajlu u zvale

Uso talyban
Uso talyban
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
20 dana prije

Ti pod HRVATA smatraš u.z.p.hijene MAČEKOVCe,Skutore katoličke teroriste

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Uso talyban
20 dana prije

Jok,tebe smatram .

Boss
Boss
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
20 dana prije

Najbolje u licnoj da stavimo ko je Hrvat 🙂
Upamti, aparthejd zakoni ne mogu opstati. Sada ce u Unsko Sanskom kantonu biti mozda 4-5% ‘Hrvata’ i predjen je prag, i sta onda? Da li ce se HDZ buniti sto je broj Hrvata poveca u tim kantonima? Oh da, on bi da izdaje potvrde ko je ‘legit Iman’ 🙂

Boss
Boss
Šta ti kažeš na ovo?  Boss
20 dana prije

Okovi se lagano skidaju. 3% Hrvata u Gorazdu je samo oko 1500 ljudi na popisu 🙂 I open smo na istome. Jednostavno 7% glasova je 7% glasova, i to je to.

Boss
Boss
Šta ti kažeš na ovo?  Boss
20 dana prije

Ispravka, po popisu iz 2013, 3% u Gorazdu je je da 750 ljudi 🙂

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Boss
20 dana prije

Što ste se onda uspaničili,u čemu je problem ,čemu kuknjava kad si siguran u to što pišeš .
Što ovoliko blejite ,odjebanus ne bitni ste .
Ponavljam birajte i ovcu za svog predstavnika ,nama više nećete pa ti razglabaj ko je hrvat a ko bošnjak a ko musliman a ko srbin .

Boss
Boss
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
20 dana prije

Niko se nije zabrinuo 🙂 Samo dajem primjer kako izbjeci okove aparthejd zakona.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Boss
20 dana prije

Seli u tursku

Boss
Boss
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
20 dana prije

Ni na kraj pameti pored lijepe BiH.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Boss
20 dana prije

Bit ce i u osobnoj Hrvat,kako Plenkovic kaze ovo je tek pocetak

Boss
Boss
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
20 dana prije

Ko njega ista pita u BiH. Prosla su ta vremena jarane 🙂

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Boss
19 dana prije

Vidjeces u utorak ko se koga pita,ovo vam je tek pocetak

Boss
Boss
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
19 dana prije

U utorak ce biti jedno veliko nista. Cinjenice ostaju i u srijedu, a to je da 7% nije 33%

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Boss
19 dana prije

Cinjenica je od utorka si 17%,vrati vas muslimane smith na tvornicke postavke u olidejin

Boss
Boss
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
19 dana prije

Jel 17 ili 7% 🙂 Slabo ti ta matematika ide 🙂

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Boss
19 dana prije

Trokutistan zen tuz sar, 17% sto ste hrabro od odbranili, a ovo vam je samo pocetak,sad ide provjera putovnica i oduzimanje drzavljanstva HR,samo gledaj sta vam se deseva,sad preko Srbije za Eu,a Herceg Bosna stize na velika vrata

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Boss
19 dana prije

Naravno da moze, tih sto ti kazes 7% je vojnicki drzalo 33% teritorije na kraju rata,dok su muslimani imali 17%,pobjednik pise povjest,zato nema veze jel ima Hrvata 60% ili 1%,ako ti se nesvidza mozes uvjek u afganistan

Izmetbegović
Izmetbegović
20 dana prije

po,turi,ce znaju da će na kraju sve biti kako mi kršćani želimo, niko ne želi islamsko-teroristički kalifat u EU😁

Boss
Boss
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
20 dana prije

Ako ti kazes 🙂

Izmetbegović
Izmetbegović
19 dana prije

Za najviše gluposti i terorizma je kriv RIĐAN ŽIVKOVIĆ za unitarizam, pijani sejdo, i smrdljive hodze koje lože glupe muslimane-po,turi,ce da je ovo njihovo, nije, vi ste podstanari na kršćanskoj zemlji dobili nekakvo pravo boravka izdajom. i prodajom okupatoru za večeru, al sad vas glad opet vreba pa očekujemo vraćanje na tvorničke postavke, vama je svakako svejedno..