Published On: Fri, May 27th, 2016

Čolak: Vrijeme da strani suci napuste Ustavni sud

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak smatra da je vrijeme da strane sudije u Ustavnom sudu BiH konačno ustupe mjesto domaćim sucima. “Mislim da je nužno donijeti zakon koji to regulira, ali koji mora biti u skladu s Ustavom BiH.

Također, smatram da strane sudije u Ustavnom sudu BiH treba da zamijenimo domaćim, jer to Parlamentarna skupština može napraviti, kako je Ustav BiH i propisao , što je moglo biti učinjeno, a nije, još davno “, rekao je Čolak. Prema njegovim riječima, u prijedlogu izmjena Kaznenog zakona i zakona o Ustavnom sudu u BiH, koje su ponudili srpske delegati, ima određenih nedostataka a neka rješenja nisu u skladu s Ustavom BiH, zbog čega je potrebno najprije promijeniti određene ustavne odredbe, da bi se neka pravila mogla urediti na drugi način putem zakona.

On je ponovio da inzistira da strane sudije u Ustavnom sudu BiH treba zamijeniti domaćim sucima kao što je to već učinjeno i sa sucima i tužiteljima u Sudu BiH, odnosno Tužilaštvu BiH, ili kod zamjene ombudsmana, te u Domu za ljudska prava. Čolak je najavio mogućnost formiranja interesorne radne skupine u parlamentu BiH koja bi trebala ponuditi rješenje prihvatljivo za sve strane. Dom naroda vratio je danas Ustavnopravnom povjerenstvu ovog doma na ponovno razmatranje Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH i Prijedlog zakona o izmjeni Kaznenog zakona BiH, koje su predložili srpske delegati u Domu naroda.