Published On: Uto, lip 29th, 2021

ČOLAK: Uporedo s Interresornom radnom grupom, trebaju razgovarati HDZ i SDA, kao i SNSD

Član Interresorne radne grupe za promjenu izbornog zakonodavstva BiH Bariša Čolak smatra da uporedo s radom ove radne grupe treba pregovarati na političkoj razini i ukazuje da ni jedno radno tijelo ovog tipa do sada nije riješilo krucijalne probleme u izbornom zakonodavstvu.

“Zato je bitno da se vode i ovi politički razgovori, prije svega među važnim političkim akterima, a tu mislim na HDZ BiH s jedne strane i SDA s druge strane”, rekao je Čolak i dodao da je podjednako bitan i SNSD.

Čolak, koji je hrvatski izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, kazao je da je činjenica da je većina pitanja koja se tiču legitimnog predstavljanja, kada je riječ o Predsjedništvu BiH i domovima naroda, u fokusu, odnosno dvorištu Federacije BiH.

On smatra da bi najbitniji stoga trebali biti razgovori HDZ-a i SDA, odnosno to bi bilo najpoželjnije.

“Dani prolaze, vrijeme nije saveznik, što uradimo u ovoj godini – to je to. Nije realno očekivati da bi se u izbornoj godini mogao napraviti značajan iskorak u bilo kojem smjeru, a ne u smjeru izborne reforme, odnosno provođenja, prije svega, odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju, ali i presuda Europskog suda za ljudska prava”, rekao je Čolak za zagrebački “Večernji list”, izdanje za BiH.

On je dodao da rješenja treba tražiti u normalnoj atmosferi, bez prijetnji bilo koje vrste, jer se tad ne mogu očekivati neki veliki iskoraci./HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x