Published On: Uto, lip 29th, 2021

Dvije zlatne europske košarkašice rođene su Sarajke, no teško da će ih “građansko” Sarajevo ikada s ponosom spomenuti. Je li jedini razlog to što su Srpkinje?

Bez obzira što su prvakinje Europe Saša Čađo i Tina Krajišnik  rođene Sarajke i zlatom ovjenčane na ovogodišnjem prvenstvu u Francuskoj i Španjolskoj, njihova imena baš i niste mogli i nećete moći čuti na “otvorenim, tolerantim, inkluzivnim i građanski usmjerenim” sarajevskim medijima.

A morali biste.

Bez obzira što ne igraju za BIH nego za Srbiju one su dakle rođene Bosanke i Hercegovke,  Sarajke  a Sarajevo je kako rekoše, za građansku BIH. Kako se ponosimo uspjehom naše djece širom svijeta, recimo ako neki Amir pobjedi u čitanju Kurana u Švedskoj ili u Matematici u Njemačkoj, tako bismo trebali biti posnosni i na uspjeh naše djece u sportu. Bile to srpske košarkašice rođene u Sarajevu ili hrvatski reprezentativci rođeni u Kraljevoj Sutjesci. Tamo gdje je El Mudžahid oslobađao Bosnu od agresorske postrojbe čudnovatog imena “Kotromanić”.

Građanska Akcija Sarajlija u kojoj bi ovim djevojkama, da prostiš Srpkinjama, poručili da su ponosni i na njih, performans s virtualnim dočekom istih, doista, poslao bi sliku otvorenog grada, i mnogi bi povjerovali u njihovu priču o građanskoj ideji BIH.

No tu akciju vidjeti nećete. Kao i javno izražavanje ponosa Dejanom Lovrenom onako kao se javno izražava ponos recimo Zlatanom Ibrahimovićem. Koji također ne igra za reprezentaciju BIH.

Čisto sumnjamo da su se recimo njih dvije odlučile igrati za Tursku, i da su osvojile europsko zlato, da im imena ne bi bila spomenuta na saraj medijima. I čisto sumnjamo da se zovu Adela i Amela da stvar ne bi bila ista.

Ako nešto može pomoći jedna od njih igra za Gallatasaray.

Pa eto drago građansko Sarajevo, hajd za početak probaj biti malo građansko i na djelu. Ne samo na riječima.

Saša Čađo (Sarajevo, 13. srpnja 1989.) srbijanska i bosanskohercegovačka košarkašica. Igra na mjestu razigravačice.

Karijeru je započela u banjalučkom Mladom Krajišniku. Sljedeće sezone potpisuje dvogodišnji ugovor sa Željezničarom iz rodnog Sarajeva. Nakon vršačkog Hemofarma prelazi u Partizan, s kojim osvaja dva uzastopna Srpska kupa (2012. i 2013.), prvu ligu i područnu WABA ligu (oboje 2013.)

Sa srpskom reprezentacijom postala je europskom prvakinjom 2015. u Budimpešti, što im je omogućilo povijesni plasman na Olimpijske igre 2016. u Rio de Janeiru[1], na kojima reprezentacija osvaja brončano odličje. Ove godine je postala europska prvakinja.

Dobitnica je Medalje časti Republike Srpske.

Tina Krajišnik
Lične informacije
Datum rođenja 12. januar 1991.(30 god.)
Mesto rođenja Sarajevo, SFRJ
Državljanstvo Srbija srpsko
Visina 1,91 m
Pozicija krilni centar/centar
Seniorski klubovi
Godine: Klubovi:
2011—2015
2015—2017
2017—2021
2021—
PEAK Pečuj
Aluinvent Miškolc
Šopron
Galatasaraj
Reprezentacija
Srbija Srbija

Tina Krajišnik (devojačko Jovanović; Sarajevo, 12. januar 1991), srpska košarkašica. Igra na poziciji krilnog centra i centra.

Od maja 2021. godine je potpisala ugovor za turski Galatasaraj.[1] Sa reprezentacijom Srbije osvojila je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu 2021. godine održanom u Francuskoj i Španiji.[2][3]

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x