Published On: Tue, Jul 30th, 2013

Članstvo strankama: Plati što si izabran, plati ako izađeš

Sve je zasnovano na ugovorima koje su kandidati potpisali sa strankom prije izborne kampanje.

Za kao kandidat SDP-a sudjelovali na izborima, s partijom morate potpisati ugovor. Ona će financirati vašu izbornu kampanju, a vi ćete, ako budete izabrani, SDP-u plaćati 15 posto od mjesečne zarade 0,10 posto od primanja za rad u komisijama …

Odšteta 20 tisuća maraka

Ako u nekom trenutku odlučite napustiti partiju, nećete platiti samo zaostatke, već i 20.000 maraka odštete.

Odbornik u jednoj skupštini općine u Sarajevu, Ramiza Tabaković Muratović, SDP-u treba platiti 33 i po tisuće maraka. Tako je u prvostupanjskom postupku presudio Opşinsko sud.

“Ja apsolutno ne osjećam obvezu da SDP-u trebam platiti taj iznos koji od mene traže. S obzirom i na potpisani ugovor. Ja jesam potpisala ugovor, ali tako što sam prvi put imala priliku da budem na listi i nisam znala da li i ostali članovi potpisuju te ugovore “, kaže bivša članica SDP-a.

Popović: 1.500 KM za tri mjeseca

Član SDP-a Slobodan Popović kaže da njegova partija već duži niz godina s izabranim kandidatima potpisuje ugovore. Oni se razlikuju, ovisno od razine vlasti.

“Mislim da je svaki poslanik morao u prva tri mjeseca mandata uplatiti 1.500 maraka u proračun SDP-a. Sad govorim za poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske “, navodi Popović.

U centrali SDP-a tvrde kako ista pravila vrijede za sve članove.

Komšić nije potpisao

Željko Komšić, koga je upravo ta partija kandidirala u državno Predsjedništvo, nije potpisao ugovor.Zato ga SDP nije ni mogao tužiti kada je na polovici mandata napustio partiju.

Ako državni Parlament prihvati izmjene o kojima su se dogovorili SDP i SNSD, izborne liste ubuduće će biti zatvorene, a mandati će biti u rukama stranaka.

Mandat pripada nositelju

No važeći Izborni zakon propisuje, tvrdi Suad Arnautović, da mandat pripada isključivo izabranom nositelju mandata.

“Ako je slobodan mandat, sve što proizlazi iz tog mandata je također slobodno … Trebamo znati da politička stranka nije dioničko društvo. Vi ne možete ugovorom utvrđivati ​​odnose između članstva i vodstva stranke – tko će dobiti dividendu, ko će materijalno proći, itd.. “, Ocijenio je Arnautović, koji je član Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH.

Na istom stajalištu, Izborna komisija je bila i 2007. kada je jedan poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske odlučio stranci vratiti mandat. Na to se, rekao je tada, obavezao izjavom da će u slučaju da ne odstupi, stranci platiti odštetu u iznosu 100.000 maraka.

CIK je tada utvrdio da takve izjave ništa ne vrijede. No ovaj put, službeni stav institucije je da su ugovori isključivo pitanje stranke i pojedinca.

 

Izvor: Al Jazeera