Published On: Tue, Jul 30th, 2013

Bivši diektor MMF-a Strauss-Kahn mogući savjetnik Vlade Srbije

Bivši direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn mogao bi postati savjetnik u Vladi Srbije, nezvanično saznaje Al Jazeera iz Vladinih izvora.

“Strauss-Kahn bi, kako nam je neslužbeno rečeno iz Vlade Srbije, spreman prihvatiti funkciju savjetnika, samo se još ne zna da li će to biti u Ministarstvu financija ili gospodarstva. Osim toga, kazano je pregovarati o visini plaće za Strauss- Kahna i, navodno, to je trenutno najveći problem “, javio je iz Beograda reporter Al Jazeere Marko Subotić.

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić prošle sedmice je spomenuo mogućnost da jedan stranac dobije bitnu funkciju u Vladi.

On je na sjednici Glavnog odbora Srpske napredne stranke rekao da će taj stranac biti “prava bomba”.

Karijera obilježena aferama

Strauss-Kahn bio je direktor MMF-a od 2007. do 2011. U svibnju 2011. podnio je ostavku na tu funkciju, nakon što ga je policija u New Yorku uhitila prema optužbama za pokušaj silovanja, koje je iznijela Nafissatou Diallo, radnica hotela u kojem je odsjeo.

Američki tužitelji su u augustu 2011. odbacili te optužbe, nakon što se pojavila sumnja u vjerodostojnost radnice hotela.

Strauss-Kahna je, nakon toga, za pokušaj silovanja optužila i francuska književnica Tristane Banon, ali su francuski tužitelji odbacili tužbu zbog nedostatka dokaza, pa je Banon odustala od pokretanja parnice.

No, seksualne afere za Strauss-Kahna tu nisu stale. U veljači 2012. osumnjičen je za umiješanost u ilegalnoj prostituciji, a francuski tužitelji su u svibnju iste godine otvorili preliminarnu istragu protiv njega o navodima silovanja na zabavi u hotelu u Washingtonu.

Francuski tužitelji su prošle sedmice rekli da će mu biti suđeno za podvođenje u slučaju prostitucijskog lanca u luksuznom hotelu Carlton u Lilleu u Francuskoj, pokrenutom krajem 2012. Strauss-Kahn je priznao da je prisustvovao zabavama, ali inzistira da nije znao da su žene prisutne na zabavama bile prostitutke.

Izvor: Al Jazeera i agencije