Published On: Pon, lis 17th, 2016

Cilj mi je jaka i suvremena Srpska, koja je po svemu država!


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je kako nije ni ruski, ni američki, ni izraelski čovjek, već čovjek srpskog naroda te da je njegov cilj jaka i suvremena Republika Srpska koja je po svemu onome što jest – država.
“Napadaju nas upravo oni koji ne žele da RS postane država. Žele nas ukinuti ili stvoriti neku bezličnu strukturu unutar BiH. Zato im poručujem – naša snaga je u našem jedinstvu i jakom nacionalnom identitetu. Borba za RS i slobodu srpskog naroda je vječna”, rekao je Dodik za “Večernje novosti”.
Na pitanje vjeruje li da će se RS kad-tad pripojiti Srbiji, Dodik je rekao kako nema tajnih planova između Srbije i RS-a i da su Srbi s obje strane Drine narod s jakim identitetom koji je očuvan u povijesno nemogućim uvjetima.
Napomenuo je da je srpski narod pod mnogim osvajačima sačuvao svoj jezik, kulturu, Srpsku pravoslavnu crkvu i običaje, kao i da je imao mnogo žrtava u borbi za slobodu, da su ga u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj pokatoličavali, te je istaknuo da se danas neoliberalizmom pokušava ugušiti srpski nacionalni identitet.
“Zato napadaju suradnju RS-a i Srbije. Srbi, da su se pitali, ne bi izabrali da budu u BiH, već u Srbiji, i to je točno. Što će se dogoditi u budućnosti, vidjet ćemo, ali sigurno je kako ćemo još čvršće i odlučnije biti vezani uz maticu”, poručio je predsjednik RS-a.
Dodik je rekao da nakon referenduma u RS-u nema ni riječi o konfrontaciji ili razilaženju Srbije i RS-a, te da je suradnja dviju zemalja prijateljska i bratska i da samo spekulanti priželjkuju sukob Srbije i RS-a, ali da od toga nema ništa.
“RS želi moćnu, jaku i stabilnu Srbiju. Vidimo da državni vrh Srbije vodi takvu politiku”, istaknuo je Dodik i dodao da su srpski premijer Aleksandar Vučić i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić odgovorni državnici i dobri ljudi, koji nikada nisu vršili pritisak na njega i RS. Na pitanje što bi on učinio da je na mjestu dužnosnika Srbije i da Bruxelles postavi uvjet – Kosovo i Metohija ili EU, Dodik je rekao kako je stav Srba o Kosovu jasan.
Dnevnik.ba