Published On: Sri, srp 27th, 2016

ĆERANIĆ: Paljenje zastave Srbije nije shvaćeno ozbiljno

BANJALUKA – Stručnjak za sigurnost Predrag Ćeranić ocijenio je da u BiH nisu ozbiljno shvaćena upozorenja sa snimke na internetu u kojem se spaljuje zastava Srbije uz razvijenu ratnu zastavu takozvane Armije BiH i refren “dolazimo sa svih strana, da zgazimo tvog dušmana”, a što se ne može shvatiti drugačije nego kao zov povratnika sa sirijskog ratišta.

Ćeranić je u izjavi Srni rekao da je snimka mogla biti sastavljen u bilo kojem paradžematu koji je odbio biti inkorporiran u Islamsku zajednicu BiH, a da država, sem najava da će zatvoriti paradžemate i paramesdžide, nije učinila ništa.

Prema njegovim riječima, briga o paradžematima, regrutnim centrima najpoznatijih terorističkih organizacija, “Islamske države” i Al Qaide, u BiH je pala na komunalnu policiju. “Upozorenja da se državljani BiH koji su ratovali za terorističke organizacije vraćaju, jer su odustali od internacionalizma i odlučili za svoje ideološke ciljeve ratuju kod kuće, kada procijene da je nastupio pogodan trenutak, u BiH nisu shvaćena ozbiljno”, ističe Ćeranić.

Prema njegovim riječima, gotovo svakodnevno iz europskih država dolaze tragične vijesti o terorističkim akcijama za koje odgovornost preuzima takozvana “Islamska država”, a kako će se ubuduće ponašati oni koji su njen barjak nosili u Siriji, a po povratku u BiH sankcioniraju se blago i bez jasno definirane sigurnosne politike, pitanje je na koje nitko od nadležnih nije ponudio odgovor.

Ćeranić kaže da je Al Quaida stvorila takozvanu “Islamsku državu” po uzoru na takozvanu Oslobodilačku vojsku Kosova / OVK /.

“Cilj je bio svrgavanje Bašara el Asada, a kako on nije ostvaren, borci koji su u Siriju pristigli iz BiH, planski i organizirano vraćaju se kući. Iako postoji zakonodavni okvir koji ratovanje za strane paravojske tretira kao kazneno djelo, iako se donose strategije za borbu protiv terorizma i obrazuju tijela koja treba da ih provode, opasnost od terorizma u BiH i dalje je sveprisutna “, ocijenio je Ćeranić.

Na društvenim mrežama pojavio se video-snimka na kojem su prikazana dvojica maskiranih muškaraca u šumi gdje pale zastave Srbije. Na snimci iza islamista nalazi se zastava s arapskim pismom, kao i ratna zastava takozvane Armije BiH. U rukama imaju puške, au jednom momentu čuje se pucanj.

U pozadini se čuje pjesma pod nazivom “Tigrovi Bosne”, čiji tekst glasi: “U Bosni se miris širi, nigdje ljepše zemlje nema, budi hrabra Bosno moja, dušman opet zulum sprema. Poručuju braća svima, ne damo te dušmanima, dolazimo sa svih stranica, da zgazimo tvog dušmana “.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>