Nedjelja, 26 svibnja, 2024

ČAPLJINA: Obučili za rad 15 kuhara i 8 konobara

Must Read

Centar za obuku i prekvalifikaciju Čapljina u povodu završetka prvog ciklusa obuke za zanimanja kuhar i konobar organizirao je svečano druženje polaznika. Tu je promovirano 15 kuhara i osam konobara, kojima su poslije svečane večere uručeni certifikati o završenoj obuci, piše Večernji list BiH.

Trajanje obuke Obuka za zanimanje kuhar trajala 60 dana, odnosno 350 sati, od čega je 50 sati bilo teorijske nastave i 300 sati praktične obuke. Obuka za konobare trajala je 45 dana, odnosno ukupno 280 sati – od čega je 50 sati bilo teorijske nastave, a 280 praktične obuke. Na kraju su, opći je dojam, svi bili zadovoljni, kako polaznici tako i organizatori, pa i novinari koji su imali prilike praktično provjeriti naučeno znanje. Govoreći o prvom ciklusu, Ivan Beno, voditelj Centra je kazao: “Prva dionica je završena, nadamo se da će sljedeće četiri biti još uspješnije. Ova prva skupina bila nam je i vodilja kako dalje raditi, odnosno kako unaprijediti rad. Zadovoljni smo prezentacijom naših polaznika na ovoj prvoj večeri, općenito njihovim zalaganjem, trudom i onim što su usvojili. Mislim da možemo bolje, ovo je nekakav minimum koji možemo odraditi, tako da će u budućnosti, nadam se, biti još više kvalitetnog kadra u ugostiteljstvu, kuhara i konobara. “Podsjećamo, cilj projekta je osposobljavanje i usavršavanje u oblasti ugostiteljstva za zanimanja kuhar i konobar za najmanje 150 nezaposlenih osoba, od kojih će 70 biti zaposleno.

Projekt se zove “Uspostava centra za obuku i prekvalifikaciju Čapljina”. Osvrćući se na sami projekt i njegove refleksije, Stipe Primorac, predsjednik Turističkog klastera Hercegovina, ujedno i koordinator u projektu u ime Klastera je naglasio: “Jako sam zadovoljan prvim ciklusom, smatram da smo dobili jednu vrlo visoku kvalitetu što se tiče kuhara. Mislim da svečana večera, koju su polaznici, uz pomoć svojih predavača, pripremili, zaslužuje odličnu ocjenu. Nadam se da je ovo dobar znak, da smo na pravom putu da ćemo sredstva dobivena od Međunarodne organizacije rada sa sjedištem u Budimpešti doista iskoristiti u prave svrhe i na hercegovačkom turističkom nebu dobiti prave majstore kuharstva i kulinarstva i svakako nove mlade konobare koji će podići razinu usluge u restoranima i drugim ugostiteljskim objektima diljem Hercegovine.”

Financiranje od EU Inače, obuka se realizira u sklopu projekta “Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH”, koji financira Europska unija, a provodi Međunarodna agencija rada. Osnovni cilj projekta je doprinos smanjenju nezaposlenosti, razvoju ljudskih resursa i poboljšanju tržišta rada na području općine Čapljina i regije Hercegovina kroz prekvalifikacije i obuke u sektoru turizma. Zanimljivo, u prvoj skupini najbrojniji su bili polaznici iz Jablanice, gdje je pred otvaranjem obnovljeni hotel.

U prvoj skupini bio je čak i jedan novinar koji se odlučio prekvalificirati u konobara, a tu je i niz drugih zanimljivosti. Uz ostalo, Stipe Primorac, predsjednik Turističkog klastera je naglasio da će svi koji završe obuku dobiti posao! “Oni koji to ne uspiju, neka se jave meni”, naglasio je u prilike hercegovačkog ugostiteljstva dobro upućeni predsjednik Primorac. Obuka druge skupine, za koju je prijavljen dovoljan broj kandidata, kreće 8. siječnja 2018./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zamislimo da je ovako bilo s Miloševićem i Đukanovićem…

Zamislimo da je dakle, JNA bila daleko jača nego što je bila i da je preko noći okupirala Hrvatsku...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -