BUSH: Neću dopustiti da mi ekonomsku politiku diktira papa!

Neću dopustiti da mi ekonomsku politiku diktiraju moji biskupi, moji kardinali ili moj Papa, kazao je Jeb Bush prvog dana predizborne kampanje unutar republikanaca za predsjedničkog kandidata na izborima 2016. godine.

Najmlađi Bush (sin Georgea Busha, predsjednika SAD-a od 1989. do 1993. i brat Georgea W. Busha, predsjednika SAD-a od 2001. do 2009.) okomio se na encikliku o ekologiji pape Franje, koja će biti objavljena u četvrtak.

Jeb Bush (62), bivši republikanski guverner Floride, koji je na katoličku vjeru prešao prije 25 godina, govorio je u New Hampshireu i kazao kako bi se religija trebala baviti ljudima kako bi oni postali bolji, a ne ekonomskim i političkim pitanjima. U enciklici Laudato sii (Hvaljen budi) papa Franjo kaže kako čovjek uništava Zemlju, a Jeb Bush kaže kako je „arogantno“ držati da oko klimatskih promjena postoje egzaktna znanja.

Prema podacima istražnog centra Pew (http://www.pewforum.org/2015/06/16/catholics-divided-over- global-warming/) 70% američkih katolika vjeruje u postojanje zagrijavanja Zemlje, ali amo njih 47% to pripisuje utjecaju čovjeka. Takvo viđenje problema zagrijavanja ne dijele samo katolici, već i većina Amerikanaca. Ali dio američkog društva ne samo što spočitava papi Franji isticanje problema zaštite okoliša, već mu spočitava što govoreći o siromašnima i potrebnoj brizi za njih propagira komunističku ideologiju. A, kada je papa Franjo kazao kako se ne treba razmnožavati kao zečevi, bivši senator Rick Santorum, također katolik i jedan od kandidata u utrci za Bijelu kuću, rekao je kako je „pokoji puta teško slušati ono što kaže Papa“. Dakle, riječi Franje ušle su i upredizbornu kampanju za predsjedničke izbore u SAD-u.

Papa se temi siromaštva ponovno vratio u homiliji na misi u domu Santa Marta u utorak ujutro kazavši da „ako se iz evanđelja ukloni siromaštvo, ne može se razumjeti Isusova poruka“. Papa je govorio o oprečnosti bogatstva i siromaštva te ustvrdio kako je nepravedno svećenike i biskupe koji govore o siromasima nazvati „komunistima“. Siromaštvo je „riječ koja uvijek stvara nelagodu“, pa se često može čuti kako se za svećenike, biskupe i kršćane koji govore o siromaštvu kaže da su „pomalo komunisti“, ali je siromaštvo u središtu evanđelja i kad bismo ga uklonili, Isusovu se poruku uopće ne bi razumjelo, objasnio je Franjo. Siromaštvo koje se nalazi u središtu evanđelja nije ideologija, već otajstvo Krista koji se snizio, ponizio i osiromašio kako bi nas obogatio, zaključio je Papa.