Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

BROZOVA I LJUDSKA PRAVA: Svetlana zapošljavala na crno i izbjegavala plaćanje poreza

Must Read

Prema svemu sudeći “Neđo od Ljubuškog snimljen je na crno, kršenjem ljudskih prava uposlenika Gariwa, koji su radili na crno, dakle uskraćeno im je osnovno ljudsko pravo na socijalnu zaštitu a odgovorna osoba za to je velika fajterica za zaštitu ljudskih prava Svetlana Broz. Ona koja nas poziva da se suočimo sa zločinima očeva dok đedove ne spominje. Federalni inspektori su naime u nevladinim organizacijama “Menonitecentral Committee”, “World Vision International”, “Imam petlju – Gariwo” te fondacijama “Heinrich Boll” i “Konrad Adenauer” u Sarajevu za 15 radnika koji rade nacrno podnijeli prekršajne naloge u iznosu od 22.500 KM.

Vlada FBiH usvojila je na posljednjoj sjednici krajnje alarmantan izvještaj Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) o nadzoru nad radom i djelovanjem nevladinih i humanitarnih organizacija (NVO) kojima su raniji sazivi Federalne vlade sa SDA na čelu, dali suglasnost za osnivanje predstavništava na području FBiH.

 

 Bez dozvola

Ovaj izvještaj, koji je objavio Avaz, vrvi od upozorenja zbog počinjenih nezakonitosti kojima se godinama služe nevladine organizacije u svom radu. Od ukupno 67 humanitarnih i nevladinih organizacija koje su ranije dobivale saglasnost Vlade FBiH, samo nekolicina njih radi po zakonu!

Kako su utvrdili federalni inspektori, veći broj od ovih organizacija upošljava radnike na crno, a strane državljane angažiraju bez radnih dozvola. Također, mnoge od njih bave se privrednim djelatnostima bez ikakvih odobrenja i dozvola nadležnih institucija.

U ovom izvještaju čak se navodi da je ne tako mali broj “humanitarnih” organizacija sagradio svoje objekte na poljoprivrednom zemljištu bez ikakvih građevinskih i urbanističkih dozvola. Inspektori kod pojedinih čak nisu utvrdili ni naziv organizacije.

Veliki broj od ovih organizacija, navode inspektori, ne plaća poreze, doprinose ni druge zakonski propisane dažbine, a nerijetke su one koje se uopće ne mogu naći na adresi na kojoj su registrirane. No, ono što posebno zabrinjava, a navode to u izvještaju i inspektori, jeste činjenica da vlasti uopće nemaju uvida u ono čime se ove organizacije bave.

 

 Frizerski saloni

Najviše sumnjivih humanitarnih organizacija, koje se uopće ne bave humanitarnim radom, ima na području Međugorja. Na istom području, kako je utvrđeno, gravitira i veći broj nevladinih organizacija koje rade nezakonito. Tako niz italijanskih organizacija upošljava radnike na crno, dok, naprimjer, u predstavništvu organizacije “Figli deldivino amore Italija” u Međugorju radi čak 13 stranaca čiji boravak na tlu BiH uopće nije prijavljen!

Federalni inspektori su u nevladinim organizacijama “Menonitecentral Committee”, “World Vision International”, “Imam petlju – Gariwo” te fondacijama “Heinrich Boll” i “Konrad Adenauer” u Sarajevu za 15 radnika koji rade na crno podnijeli prekršajne naloge u iznosu od 22.500 KM. U prostorijama Fondacije “Fridrih Naumann” u Sarajevu, kako su naveli inspektori, ove organizacije više nema. Tu su sada stanovi i frizerski saloni.

 

Zabrana za one koje se bave biznisom

U izvještaju je FUZIP zaključio da je potrebno uskladiti zakonsku regulativu s radom ovih organizacija te uspostaviti bolju komunikaciju između institucija radi boljeg praćenja njihovog rada. Također, naložena je zabrana rada pojedinih humanitarnih organzacija koje se bave privrednim djelatnostima.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Crook likely decided the presidential election. But not in the way he intended…

On the German portal FOKUS, psychologist and professor Dr. Florian Becker analyzes events in the USA: Dramatic Incident In the USA,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -