Srijeda, 29 svibnja, 2024

Na puškama iz kojih je pucao Jašarević nalazi se i DNK drugooptuženog Emraha Fojnice!

Must Read

Sudska vještakinja i šefica Odsjeka za biološka vještačenja Federalne uprave policije (FUP) Elmira Karahsanović predočila je nalaz i mišljenje u vezi s makroskopskim pregledom vidljivih tragova na odjeći prvooptuženog Jašarevića i ranjenog policijaca Mirsada Velića (tragovi krvi), kao i vještačenjem nevidljivih tragova putem DNK-analize na predmetima dostavljenim na temelju naredbe Tužiteljstva BiH.

Predmet vještačenja bili su predmeti izuzeti s mjesta događaja, kao i tokom pretresa u Gornjoj Maoči, uključujući dvije automatske puške marke  model M70 AB-2, pronađene kod prvooptuženog, kao i crna torba i ručne bombe tzv. “kašikare”, te nož i košuljice zrna, ispaljenih tokom “kritičnog događaja”.

Vještakinja je opisala način analize i složeni tok forenzičkih testova, a posebnu pažnju pobudila je DNK-analiza tragova briseva uzetih s rukohvata i donjeg dijela gasnog cilindra dviju spomenutih pušaka, uključujući i utvrđivanje genetskih markera, odnosno tragova humanog DNK-profila, te analizu hromozoma (Y molekularnih markera), upoređivanje nespornih sa spornim tragovima i individualizaciju uzoraka.

Prema rezultatima spomenute analize, a nakon provođenja predviđenih testiranja, utvrđeno je da na dvjema puškama postoje tragovi više osoba, odnosno da se radi o miješanom DNK-profilu u kojem su uključeni prvo i drugooptuženi Mevludin Jašarević i Emrah Fojnica.

Branitelj drugooptuženog, advokat Mirza Kovač je uime odbrane u unakrsnom ispitivanju uputio prigovor u pogledu rezultata koji uključuju prisustvo tragova njegovog branjenika, problematizirajući stepen podudarnosti, odnosno poklapanja određenih vrijednosti tzv. alela (genske varijante).

Nadalje postavio je pitanje o tome radi li se o primarnim, ili sekundarno prenesenim biološkim tragovima, a što ostavlja mogućnost da se ti tragovi mogu, uvjetno rečeno, “preslikati” s nekog drugog predmeta.

Istovremeno, ukazano je na određena ograničenja kada je u pitanju DNK-analiza, s obzirom na to da svi srodnici po muškoj liniji otac-brat-sin imaju isti Y hromozom, ukoliko nije došlo do mutacija.

Odbrana je zatražila da joj se dostavi elektroferogram, odnosno konačni podaci DNK-analize, u vezi sa čime će Sud, naknadno donijeti riješenje.

Krimvještak Edin Kundalić opisao je način na koji je vršio vještačanje DVD-a, odnosno videozapisa koji odgovara oporuci provooptuženog Mevlida Jašarevića, uključujući izdvajanje transkripta (tekstualni oblik) koji se nalazi na digitalnom mediju, te utvrđivanje njegove vjerodostojnosti.

Oporuka je reproducirana u cijelosti, nakon čega je vještak pojasnio da je takav zapis moguće snimti videokamerom, te da može biti u digitalnoj ili analognoj formi, odnosno integralno snimljen u samoj kameri.

Kundalić, nadalje, navodi, da je ovom slučaju prenosni medij računar, te da se sve što je uzeto s računara smatra originalom, uz ocjenu da je reproducirani videozapis ekvivalent originalu.

Kako je rečeno, optužba (Tužiteljstvo BiH) će pozvati još dva sudska vještaka, a potom pristupiti izvođenju materijalnih dokaza u ovom predmetu, nakon čega je “na potezu” odbrana sa svojim dokaznim prijedlozima.

Nastavak suđenja u predmetu Mevlid Jašarević i drugi zakazan je za 22. oktobar.

(FENA/dg)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -