Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

SEĆIJA 99 plasirala 4 nove laži…

Must Read

Krug 99; Foto: DEPOAsocijacija probošnjački eksploatiranih intelektualaca, koji se u šali nazivaju “nezavisni intelektualci Kruga 99” u nedjelju je izrazila javni protest zbog tretmana koji su dobili posljednji događaji vezani za izbornu situaciju u BiH

Govoreći o temi “(Ne)razumnost postizbornih politika u BiH“ na redovnoj nedjeljnoj sesiji uvodničar profesor sarajevskog Fakulteta političkih nauka Esad Zgodić je obrazložio četiri teze, koje su vezane za posljednje lokalne izbore i postizborno politi
čko stanje.

Prva teza tvrdi da su ovi lokalni izbori pokazali da je etnocentrizam kao svjetonazor i kao politička preferencija izrazito dominirajuće u BiH.

Zgodić posebno naglašava drugu tezu po kojoj je temeljna vrijednost lokalnih izbora da su se održali i čak produbili trend političke pluralizacije unutar naroda ili nacija u BiH, navodeći da su prošla vremena kada bilo koja stranka može preventirati na monopol unutar jednoga naroda.

– Čak se i Hrvatska demokratska zajednica od stranke koja je 90-ih godina imala 98 posto hrvatskog biračkog tijela iza sebe, danas faktički pretvorila u regionalnu stranku. Mogu se elite te stranke prsiti da predstavljaju najveći dio hrvatskog biračkog tijela, ali je činjenica da su oni postali regionalna stranka što znači stranka zapadne Hercegovine, kazao je Zgodić.

Važna činjenica je, ističe on, da se sačuvao taj partijski pluralizam unutar nacija, jer bi u suprotnom obnavljanje tendencija ka monopolima od strane ove ili one partije samo dodatno ugrozilo demokratske procese i vodilo daljnjoj destabilizaciji našeg društva i države.

Treća teza ukazuje, naveo je Zgodić, na to da će se i dalje pokazivati kao do sada da suština političkog nije u monopartijskim politikama nego u umijeću oblikovanja koalicijskih politika.

S obzirom na pluralizaciju biračkoga tijela i unutar svakog naroda, te da je nemoguće da se jedna partija instalira kao opće nacionalna reprezentacija smatra da je jasno da budućnost politike i demokratije na našim prostorima, a isto je i na prostorima Evropske unije ovisi od vještina umijeća, političke inteligencije i znanja političara da sklapaju racionalne, mudre, funkcionalne, efektivne koalicije.

– Nažalost, koalicione politike su najslabija strana bh. dominantnih političkih partija. Poznavajući njihove programe i prakse ta dimenzija političkog djelovanja je krajnje nepoznata i marginalizirana, tvrdi Zgodić.

Od izuzetne važnosti smatra i četvrtu tezu – konfuziju, smutnju, pometnju, pa i nove političke konflikte može izazvati i vjerovatno će izazvati poistovjećivanje legitimiteta s opštih izbora i legitimiteta s lokalnih izbora.

Zaključio je da gubitak legitimiteta na lokalnim izborima ne znači da je dobijanje legitimiteta 2010. godine prestalo da važi, što se upravo slično događa u Evropi, dodajući da je inače znanost o legitimnosti na marginama političke kulture i samosvijesti unutar rukovodstva političkih partija u BiH.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -