Published On: Uto, lis 16th, 2012

ĐENERALU PISALI MLECI : Venecijanska komisija za Desnicu…

Venecijanska komisija odbacila bjanko ostavku!Na redovnom zasjedanju održanom u Strazburu tijekom vikenda, famozna Venecijanska komisija usvojila je mišljenje kako je bjanko ostavka zamjenika premijera i ministra prostornog uređenja FBiH Desnice Radivojevića, koju je nametnutom i nelegalnom predsjedniku FBiH Živku Budimiru podnijela SDA, “fiktivna i nepoštena procedura, suprotna europskim načelima”.

Nerazumni potez

Ovo je “Dnevnom avazu” jučer potvrđeno u Venecijanskoj komisiji, najvišem savjetodavnom tijelu Vijeća Europe za ustavna pitanja.

– To je suprotno najboljim praksama demokratije i vladavine prava, s negativnim posljedicama na funkcioniranje političkog sistema – navodi se u mišljenju.

 

Ustavni sud FBiH protekle sedmice je donio presudu po kojoj ovakva ostavka ne može proizvoditi pravni učinak u organima vlasti, čime je Radivojeviću omogućio da u predstojećem sporu pred ovom pravosudnom institucijom zaštiti svoje povrijeđeno pravo.

Sada je i mišljenjem Venecijanske komisije u potpunosti derogiran politikantski potez SDA da na nelegitiman način ukloni svog dosadašnjeg ministra iz Vlade FBiH.

– Dodatno uznemirujuće je što se korištenjem prethodno potpisanog šalje poruka da ministar daje ostavku slobodno i na vlastitu inicijativu. Pretvarati se da je ministar podnio pismo ostavke na temelju postojećih okolnosti, kada je zapravo bjanko ostavka napisana godinama ranije, i predana od strane stranke zbog sasvim drugačijih razloga, jednostavno je nepošteno i znači da se javnost dezinformira – jasan je stav Venecijanske komisije.

Članovi Venecijanske komisije podvukli su da bi se ovakva praksa trebale izbjegavati u europskim demokracijama, a osnovni razlog, kako je naglašeno, jeste u tome što je “ovakav aranžman fiktivan, nepošten i netransparentan”.

Smjena po volji

Stajalište Venecijanske komisije je da je stvarni učinak ovakvog pisma, koji je Budimiru dostavila SDA, odnosno njegov krajnji cilj “davanje stranci ovlasti da smijeni ministra po vlastitoj volji”.

– Jedno je da stranka ima takvu moć u političkom smislu, koja bi se iskoristila u ovisnosti o političkim procesima, koji bi podrazumijevali razgovore, pa čak i pregovore unutar stranke s dotičnim ministrom i s koalicijskim partnerima i premijerom.

Sasvim je druga stvar da vodstvo stranke posjeduje bjanko pismo koje joj zapravo daje formalnu ovlast za smjenu ministara po volji – navodi se u obrazloženju.(Dnevnik.ba/Avaz)


uskrs ephzhb