Nedjelja, 14 travnja, 2024

Bošnjak na čelu Vijeća ministara, Vanjski poslovi Srbima ili Hrvatima i što dalje od Lagumdžije…

Must Read

Ako se u narednom sazivu Vijeća ministara BiH bude poštovao spostavljeni sustav rotacije, predsjedavajući će biti Bošnjak, ministar vanjskih poslova Srbin, a ministar financija i trezora Hrvat. Upravo je takva konfiguracija bila 2002. godine, pišu Nezavisne novine.

U narednom sazivu od 2006. godine Srbin je bio predsjedavajući, ministar vanjskih poslova iz reda Bošnjaka, dok je Hrvat bio ministar financija.

U trenutnom sazivu Vjekoslav Bevanda je kao Hrvat predsjedavajući, Zlatko Lagumdžija kao Bošnjak je ministar vanjskih poslova, dok je Srbin Nikola Špirić na poziciji ministra financija i trezora. U sazivima prije 2002. godine princip rotacije je takođe postojao, samo što je predsjedavajući obavljao još i ministarsku funkciju.

Vlade Simović, politolog i stručnjak za ustavni sistem BiH, ističe da je princip konsocijalizma u BiH neformalno uspostavljen još u ZAVNOBiH, kada je rečeno da “BiH nije ni srpska ni hrvatska ni muslimanska, već i srpska i hrvatska i muslimanska”, čime je, kako je naglasio, definirano da je BiH tronacionalna država i da se očekuje jedna vrsta konsocijalizma kao osnovnog načela.

“Prije rata imali smo neke elemente konsocijalizma. Nitko tada nikog nije tjerao da Srbin bude premijer, Hrvat predsjednik Ustavnog suda ili slično, ali se podrazumijevalo da ako je na jednoj izvršnoj funkciji osoba iz jednog naroda, na nekoj drugoj bude netko iz drugog naroda”, istakao je on. Nakon rata je, kako je naglasio, Ustavom BiH definiran princip konsocijalizma na sličan način kao što je to u Belgiji ili Sjevernoj Irskoj, te da se podrazumijeva da će u Vijeću ministara BiH biti poštovan princip rotacije.

Nijedna stranka trenutno ne želi spekulirati mogući raspored fotelja u novom sazivu, međutim izvjesno je da će se ponoviti saziv iz 2002. godine, s tim da tada nisu postojali Ministarstvo pravde i Ministarstvo obrane.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Blokirali smo oglase izdajničkog DC-a Mate Granića

Jer novcem se može kupiti sve i svakog u RH. U HercegBosni ne može. I nemoj da nam netko smeće...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -