Published On: Pet, ruj 25th, 2020
#3rd | By Desk

Bošković izvijestio šeficu misije OESS-a da bošnjačke stranke minimalnim brojem glasova po kandidatu nastoje osvojiti većinu u Općinskom vijeću

Načelnik općine Stolac Stjepan Bošković održao je sastanak s voditeljicom Misije OESS-a u BiH, veleposlanicom Kathleen Kavalec i šefom Ureda OESS-a u Mostaru Ioannisom Piliourisom s kojima je, među ostalim, razgovarao i o izborima u Stocu.

Bošković je tom prigodom kazao kako je od 28 prijavljenih političkih subjekata njih 15 prijavljeno kao neovisni kandidati, a od tog broja 12 “s bošnjačkim predznakom”.

Time se, ustvrdio je Bošković, minimalnim brojem glasova po kandidatu pokušava dobiti većina u Općinskom vijeću, priopćeno je na službenoj internetskoj stranici Općine Stolac.

Dodao je kako su prilikom prijave političkih stranaka Bošnjaci dostavili 3.600 potpisa, a u Stocu je, kako je naveo, maksimalno 2.800 onih koji imaju pravo potpisati liste.

“Opravdane su sumnje da im je netko u SIP-u dopustio neki način popisa koji nije vjerodostojan. U ovom trenutku se može reći kako se vrši pritisak na Središnje izborno povjerenstvo (SIP). To ne treba dopustiti, jer onda imamo opravdanu sumnju u regularnost izbora”, kazao je Bošković.

Veleposlanica Kavalec istaknula je kako je Bosni i Hercegovini potrebna što hitnija reforma Izbornog zakona, što će OESS i inicirati, te je naglasila značaj podrške Misije konstruktivnom dijalogu i zajedničkim inicijativama, koje za cilj imaju promociju tolerancije i suradnje.

“Svjesna sam činjenice da je 2020. godina osjetljiva godina s obzirom na predstojeće lokalne izbore, kako u Mostaru, gdje su bili onemogućeni, tako i u Stocu gdje je bilo problema na prethodnim lokalnim izborima. Pozivam sve lidere zajednica u koje spadaju i vjerski lideri, na promoviranje i usmjeravanje napora u kreiranje politike koja rješava stvarne svakodnevne probleme građana i jačanje zajednice u kojima žive”, poručila je Kavalec.

Na sastanku je bilo riječi i o drugim tekućim problemima u Stocu, trenutnoj covid-19 situaciji te o lokaciji novog harema u Stocu.

Načelnik je istaknuo spremnost Općine za rješavanje pitanja harema, te da je Općina spremna pomoći Islamsku zajednicu (IZ) Stolac u sufinanciranju prilikom kupnje zemlje ako to bude adekvatna lokacija za harem, dok IZ Stolac treba predložiti plan i lokaciju novog harema, stoji u priopćenju./HMS/