Published On: Sub, pro 16th, 2017

BOSIĆ JE “KAO I UVIJEK” SVE SHVATIO: Čović Dodika koristi kao ovna da razvali daytonsku BiH i poveća šansu za treći entitet

Da je Inzko uložio trećinu truda za borbu protiv korupcije, kao što je Wigemark uložio da se usvoje akcize, mislim da bi bili u drugačijoj situaciji, izjavio je zamjenik predsjedavajućeg Parlamenta Bosne i Hercegovine i bivši predsjednik SDS-a Mladen Bosić, ističući da je problem nefunkcionisanja pravne države jedan od ključnih problema u Bosni i Hercegovini, te da se to stanje mora mijenjati.

Govoreći u Centralnom dnevniku FACE televizije o suradnji predsjednika Republika Srpska Milorada Dodika i predsjednika vodeće hrvatske stranke u BiH HDZ-a Dragana Čovića Bosić je rekao da je u toj kombinaciji Čović ipak mozak, a da mu Dodik koristi za razbijanje dejtonske BiH, kako bi u tako razbijenoj zemlji ostvario treći entitet.

„Čoviću treba netko kao kad su u srednjovjekovnim vremenima onim ovnom razbijali vrata zamka. Treba da mu posluži kao netko tko će razvaliti daytonsku konstrukciju, jer u razvaljanoj konstrukciju ima šansu izvući treći entitet“, rekao je Bosić, prenosi agencija Patria.

Govoreći o benefitima koje Dodik ima od Čovića, Bosić je rekao da Dodik vjeruje kako preko Čovića, odnosno Hrvatske može izaći iz političke izolacije u međunarodnim krugovima, a u kojoj se sada nalazi.

„Dodik je u izolaciji političkoj, međunarodnoj, i to nije nikakva tajna. Zaobilize ga, osim ponekad Wigemark, ruski veleposlanik, i ode u Srbiju. On žudi za vanjskim priznanjm. I, on se nada da će preko Čovića i Hrvatske otvoriti taj njegov put. Misli da se može osloboditi te izolacije i tu je njegova zainteresiranost prema Čoviću“, rekao je Bosić, dodajući da je Dodik iz te političke izolacije pokušao izaći i preko desnih stranaka u Austriji.

Bosić smatra da razvaljivanjem dejtonskog okvira BiH svi mogu proći samo gore. Govoreći o srpskom narodu rekao je da su Srbi Daytonom dobili da ih nitko ne može preglasati u BiH, te da imaju RS koja praktično ima i neke elemente konfederacije, kao i to da ih nitko u RS ne može ugnjetavati./HMS/