Published On: Čet, ožu 28th, 2013

Bivši ravnatelj CIA-e žali zbog svoje "greške"

Bivši ravnatelj američke Središnje obavještajne agencije (CIA) David Petraeus ispričao se zbog “pogreške”, misleći na izvanbračnu vezu koja je tog generala sa četiri zvjezdice primorala na ostavku.
U prvom javnom pojavljivanju od odlaska s položaja, Petraeus je na Sveučilištu Južne Kalifornije u Los Angelesu pred 600 kalifornijskih veterana i polaznicima Korpusa za obuku pričuvnih časnika izrazio žaljenje zbog “boli” koju je izazvala njegova veza s 20 godina mlađom biografkinjom Paulom Broadwell, koja je također u braku. Obećao je “časnu nadoknadu” svima onima koje je “povrijedio ili razočarao”.
“Svjestan sam toga da me se danas gleda drugim očima nego prije godinu dana… Svjestan sam toga da je uzrok mog nedavnog odlaska moje ponašanje”, kazao je Petraeus, ali i naglasio da “život ne prestaje zbog takve pogreške i mora se nastaviti”. “Zato mi, molim vas, dopustite da večerašnji govor počnem tako što ću ponoviti koliko mi je žao, i koliko se ispričavam, zbog okolnosti koje su uzrokovale moju ostavku na položaj u CIA-i i nanijele toliko boli mojoj obitelji, prijateljima i ljudima koji me podržavaju”, naglasio je.
David Petraeus, jedan od najodlikovanijih i najcjenjenijih američkih vojnih dužnosnika, dao je 9. studenoga ostavku na položaj prvog čovjeka CIA-e nakon što je priznao da je održavao izvanbračnu vezu s Paulom Broadwell. Petraeus, koji se od izbijanja skandala držao vrlo povučeno, dobio je gromoglasni pljesak na početku i na kraju svojeg govora, koji je završio rečenicom: “Možda će moje iskustvo poslužiti kao lekcija onima koji pokleknu ili padnu kao što sam to ja učinio”. (Hina)