Published On: Čet, ožu 28th, 2013

JAŠTA, DAJ MLADE GAZDAMA: Pivo ili vino u parku? Moguće još kratko, uvodi se zabrana

Iako je najavljen još prije godinu dana, plan zabrane konzumacije alkohola na javnim mjestima konačno bi se trebao i realizirati.
Gradski ured za zdravstvo na čelu s pročelnikom Zvonimirom Šostarom izradio je Akcijski plan suzbijanja štetne uporabe alkohola u Gradu Zagrebu za razdoblje od 2013. do 2016. godine. Tim planom predviđa se u potpunosti zabraniti alkoholna pića na klupicama u parkovima, ali i svim mjestima na kojima se okupljaju većinom mladi Zagrepčani.

– Zakon o javnom redu i miru, odnosno njegove promjene koje bi omogućavale prestanak konzumacije alkohola na javnom mjestu na izglasavanju je u Saboru, a kad se izmjene donesu službeno, neće biti ni alkohola van mjesta koja su predviđena za to da ga toče – objasnio je pročelnik Šostar koji je ujedno voditelj radne skupine Grada Zagreba za izradu programa borbe protiv zloporabe alkohola među mladima.
U planu je razrađena i strategija prevencije širenja alkohola među mladima u koju će se, između ostalih, uključiti i Ministarstvo unutarnjih poslova.
Prema istraživanju koje je prije dvije godine proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo, gotovo polovica dječaka i svaka četvrta djevojčica u dobi od 15 godina u životu su se opili dva puta i više.
U Zagrebu jednom tjedno ili češće, vino pije čak 14 posto dječaka.