Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

BISKUP KOMARICA Pitao sam moćnike: Zašto smo mi za vas samo štala za vaše konje?

Must Read

Šokantne spoznaje o planovima međunarodnih moćnika da Hrvati nestanu iz Bosne i Hercegovine, a ona postane država samo dva naroda, Srba i Bošnjaka, donosi knjiga “Ljubav. Sila. Domišljatost. Skidanje maski” mons.dr. Franje Komarice i Winfrieda Gbureka, koja je nakon Zagreba i Sarajeva predstavljena i u Slavonskom Brodu.

Ovo izdanje Večernjeg lista pisano je u formi intervjua i donosi dijelove višekratnih razgovora njemačkoga katoličkog novinara s banjolučkim biskupom. Knjiga je objavljena na njemačkom, engleskom i hrvatskom jeziku.

Po želji samih autora, izašla je u povodu 20. godišnjice potpisivanja Daytonskog sporazuma koji je, kako je istaknuto na promociji, zaustavio rat, ali nije donio mir, piše Večernji list.

– Dvadeset godina nakon rata vidimo da prognani Hrvati katolici nisu dobili ni političku ni pravnu ni materijalnu mogućnost povratka u Republiku Srpsku. U polovici BiH danas praktično nema katolika, osim jednoga velikog staračkog doma, a iz druge polovice sve više bivaju prisiljeni da zbog ekonomskih razloga i nesređene političke situacije napuštaju zemlju – rekao je Komarica.

On je istaknuo kako je ponosan što ga je papa zajedno s ostalim svećenicima iz Banjolučke biskupije pohvalio što su i za vrijeme rata radili na praštanju, pomirenju i zaštiti ljudskih života. Dodao je kako je, nažalost, bio svjedok beskrupulozne međunarodne strategije iskorjenjivanja katolika. Iz mnogih susreta i razgovora s međunarodnim političarima primio je na znanje njihovu tragičnu odluku da ovdje ne žele imati pravedan mir, nego kontrolirani kaos.

– Pitao sam međunarodne moćnike što to radite s nama, zašto smo mi za vas samo štala za vaše konje? To je sramotno i nedopustivo! Ja sam to morao reći obespravljenim ljudima u ime istine – na slikovit je način biskup opisao o čemu govori njegova knjiga.

Izvršni urednik Večernjeg lista Žarko Ivković istaknuo je kako su autori u svojoj knjizi opisali svu tragediju Hrvata u srpskom entitetu u BiH. Ova knjiga, dodao je, baca novo svjetlo na zastrašujuće poruke koje su dopirale iz međunarodne zajednice i njezinu prljavu igru u BiH. Projekt stvaranja Velike Srbije koji se temeljio na zločinu, mržnji i nepravdi u svjetskim centrima moći nazivan je građanskim ratom. Istina je najjače oružje banjolučkog biskupa, kojemu su za vrijeme rata prijetili i smrću, a dugo je vremena bio u kućnom pritvoru. Unatoč tome, on je obišao pola svijeta kako bi pomogao svojim sunarodnjacima.

Prema Ivkovićevim riječima, biskup postavlja neugodna pitanja kao što su tko stoji iza rata u BiH, zašto su Hrvati ubijani i pljačkani, zašto im se ne dopušta povratak? Znaju li ljudi da je u RS-u ostalo svega četiri do pet posto prijeratnih Hrvata? Ta pitanja postavio si je, kaže, i njemački novinar, koji tvrdi da su zločinci nagrađeni, a žrtve dodatno kažnjene.

– Ne kažem da su Hrvati u Hrvatskoj neosjetljivi na patnje svojih sunarodnjaka u BiH, ali želim naglasiti što jedan Nijemac poduzima da bi istina o tomu otišla u svijet. Za razliku od nas mnogih, on Hrvate iz BiH nije zaboravio – istaknuo je Ivković.

On je dodao kako Bosna i Hercegovina bez Hrvata katolika ne može biti interes Hrvatske. Zato je, kaže, Večernji list i izdao ovu knjigu, odrekavši se prihoda od prodaje u korist Banjolučke biskupije i njezinih projekata. Isto je učinio i Tisak kao distributer.

Slavonskobrodski povjesničar Petar Bašić na promociji je kazao kako nikada nije pročitao knjigu koja na tako jednostavan način približava čitatelju što se sve događalo za vrijeme rata koji je prijetio izbrisati Hrvate. Rat je, kaže, imao tragične posljedice i za druge narode u BiH, i biskup to u svojoj knjizi nije zanijekao.

– Kada smo mi u Hrvatskoj slavili Oluju, Hrvati u Banjolučkoj biskupiji doživljavali su vrhunac svoje kalvarije. Međutim, njihov pastir biskup Komarica i tada je bio sa svojim narodom – istaknuo je Bašić.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ako Kamala Harris zamijeni Bidena, istraživanje pokazuje da bi se vodstvo Trumpa u anketama samo povećalo

Nakon katastrofalne izvedbe predsjednika Joea Bidena u debati, istraživanje je pokazalo da bi se, ako ga demokrati odluče zamijeniti...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -