Subota, 22 lipnja, 2024

Sebastian Kurz u posjeti BiH: Treba nam europski umjereni islam

Must Read

sebastianMinistar za Europu, integraciju i vanjske poslove Austrije Sebastian Kurz i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak kazali su nakon održanog sastanka da su odnosi dvije zemlje prijateljski i da će se nastaviti razvijati, piše bh. tiskovna agencija Patria.

Kako je istaknuo ministar Crnadak Austrija je najveći investitor u BiH, a izvoz BiH u ovu zemlju prošle godine iznosio je gotovo 400 milijuna eura.

– Naše dvije zemlje su u dobrom kontaktu i međuljudski iu gospodarskom smislu. U BiH ima 550 austrijskih poduzeća i to je potvrda tih odnosa i dalje želimo podržati BiH i njen put u EU i reforme – kazao je Kurz.

Ministri su razgovarali io aktualnoj političkoj situaciji, a kako je naglašeno BiH mora što prije usvojiti reformsku agendu.

– Zamolio sam da Austrija i dalje podržava BiH i da se ona prihvati onakva kakva jeste sa svim razinama vlasti, ali i da reforme budu financijski podržane jer BiH ne može sama – kazao je Crnadak.

Kurz je tijekom svog obraćanja naglasio da je u BiH već treći put, ali da vijesti koje čuju posljednjih dana nisu nikoga obradovale.

– Postoji hitna potreba da se reformska agenda usvoji što prije i nastavi put ka EU – kazao je Kurz naglašavajući da će 27. kolovoza biti održan Bečki summit na kojem će se dati snažan poticaj zemljama Zapadnog Balkana što kroz infrastrukturne projekte što kroz potporu zemljama regije.

Posebno se osvrnuo na islamski radikalizam i borbu protiv Islamske države (ISIL) navodeći da se više od 5.000 osoba u Europi upustilo u terorizam.

– Ne može se dovoljno naglasiti koliko je važno suprotstaviti se radikalizaciji islama. Europa treba jedan umjereni  islam kakvog možemo naći u BiH, umjeren način prakticiranja islama. Uvjeren sam da je moguć miran suživot različitih religija i to je realnost – naglasio je Kurz.

Odgovarajući na pitanje austrijskog novinara oba ministra dotakli su se i Daytonskog mirovnog sporazuma.

– Daytonski sporazum treba ostati temelj današnje BiH. Ne trebaju nam velike izmjene Ustava već odgovorna politika – kazao je Crnadak.
– Daytonski sporazum ovoj je zemlji donio mir, ali vrijedi razmisliti io ustavnim reformama koje bi za cilj imale funkcionalniju državu – kazao je Kurz.

Iako mu je postavljeno pitanje o rezolucijama o Srebrenici koje su proteklih dana izazvale različita mišljenja, austrijski ministar nije izravno odgovorio na njega već je kazao da 20. godišnjica obilježavanja genocida u Srebrenici treba proći u fokusu pomirenja, ali sa čime se treba suočiti.

Susret sa Zvizdićem

Minstar Kurz susreo se ranije danas i sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, a razgovarali su o poboljšanju suradnje u oblasti gospodarskih, kuturnih, obrazovnih i partnerskih odnosa. Razgovarali su io europskoj perspektivi BiH i zemalja Zapadnog Balkana i tom prilikom, predsjedavajući Zvizdić je rekao da je BiH čvrsto opredijeljena za put ka europskim i NATO integracijama.

Predsjedatelj Zvizdić je rekao da su građanima BiH neophodni povoljni krediti za mala i srednja poduzeća kako bi se zaposlili mladi i obrazovani ljudi. On je istaknuo da Vijeće ministra aktivno radi na poboljšanju poslovne klime i da reforme, između ostalog, i imaju cilj da se poboljšaju odnos prema stranim investitorima.

Sastanku je nazočio i veleposlanik Republike Austrije u BiH Martin Pammer.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

SAD podiže tužbu protiv TikToka ne i Facebooka

MINISTARSTVO pravosuđa SAD-a planira usredotočiti nadolazeću tužbu protiv TikToka na optužbe da je popularna platforma društvenih medija kršila prava...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -