Subota, 13 srpnja, 2024

BIJEDNO: Zbog vize za Ameriku i imigrantskog programa optužila bivšeg kolegu za silovanje

Must Read

Više javno tužiteljstvo u Beogradu, odbacilo je slučaj u kojem je glumica Danijela Štajnfeld optužila Lečića za silovanje, prizivno tužiteljstvo je odbilo prigovor njenih odvjetnika, a Lečić je otkrio do sad nepoznate detalje koji su prethodili njenoj optužbi za silovanje.

On kaže da je Danijela Steinnfield za medije ispričala da je u Ameriku otišla po imigracionom programu za talente.

 Kao prvo, takav program ne postoji. To svako može da provjeri na internetu, u američkoj ambasadi ili u Imigracionom SAD. Drugo, otišla je u Ameriku s turističkom vizom, to znam pouzdano. Treće, svi mi koji smo 2011. i 2012. godine s njom radili, znali smo da je već odlazila u SAD, planirala da se tamo preseli i pripremala sve papire kako bi tamo i ostala. Ja sam joj, između ostalih, potpisao pismo preporuke, ali ne 7. 5. 2012. godine, kako ona lažno tvrdi, već 14. srpnja iste godine, kako je i dokazano u postupku – navodi Lečić.

Naime, silovanje se, kako je tvrdila Danijela Štajnfeld, dogodilo 7. svibnja 2012, kad je Lečić, prema prethodnom dogovoru, trebalo da joj potpiše pismo preporuke za nastavak njene karijere u Americi. Međutim, u istrazi je otkriveno da je ovo pismo sačinjeno tek 14. srpnja iste godine.

Takođe u istrazi je dokazano da je Lečić 7. maja 2012, u vrijeme kada se navodno silovanje dogodilo igrao predstavu na sceni JDP, nakon čega je bio u klubu sa tadašnjom suprugom.

Ona se 8. svibnja 2012. godine obratila društvu koje se bavi zaštitom žrtava da je večer prije silovanja, odakle je dobila izveštaj. Taj papir joj je, kao i preporuke mnogih kolega, pa i moja, trebao upravo da bi sebi osigurala trajni boravak i kasnije državljanstvo u Americi. Taj papir se, također, nalazi u spisu predmeta. Ona je tada, 8. svibnja, u prijavi navodnog silovanja navela da ju je silovao muškarac koji je nadređen njoj i njenoj majci, u njegovom stanu (ne u kući), gdje su se našli zbog posla. Opisala je kako su se našli odjednom obnaženi i da ona nije htjela dalje, na šta se on oglušio. Samo 15 dana poslije, ponovo je dala iskaz, pred istom ustanovom, i rekla da ostaje pri tome što je prethodno izjavila, ali je ipak izmijenila nekoliko detalja – da je to čovjek koji je njoj nadređen iz njenog posla, njen kolega (više ne mamin i njen), da su se ljubili i da ona nije željela ništa više, ali se on oglušio, a da se sve to događalo kod njega u stanu (opet ne u kući) – objašnjava Lečić i dodaje da je imala još različitih iskaza, pred različitim ustanovama, kao i pred našim nadležnim organima, prije nego što je optužila njega, u martu ove godine.

Danijela nema što reći na dokaze gdje sam bio 7. svibnja 2012. godine? Pa to je ključni dokaz. Sve ostalo je nadogradnja. Nije mogla da se bavi provjerom mog alibija za to večer. Morala je da me optuži za taj dan, jer je znala da postoji službeni dokument u Srbiji, u kom je prijavila slučaj silovanja s ovim datumom.

U Srbiju je Danijela, kako kaže Lečić, prvi put došla tek četiri i po godine poslije odlaska za Ameriku.

Azilanti ne smiju da posjete matičnu zemlju prije nego što prođe cijela procedura, počev od zahtjeva za status azilanta, sve do dobijanja državljanstva. Tko god želi može da se raspita ili pronađe na službenim američkim siteovima sve podatke i da izračuna vrijeme procedure od početka do kraja, koja traje tačno četiri ipo godine.

Lečić navodi i da se Danijela Štajnfeld po dolasku u SAD redovno obraćala socijalnom radniku, kom je tvrdila da je doživjela seksualni napad, a ne silovanje.

– To, takođe, postoji u spisu. Uvijek je tačka dnevnog reda da li se osjeća bezbjedno da se vrati u svoju zemlju? I uvijek je odgovor: “Ne”. To nije dokumentacija koja dokazuje da je bila silovana niti napadnuta, već dokumentacija koja prati proceduru za dobijanje boravka, kako osoba ne bi bila vraćena u zemlju iz koje je došla i kako bi joj bilo omogućeno da ostane u SAD – zaključuje Lečić i dodaje da on nije prvi koga je lažno optužila za silovanje.– Policija je i to utvrdila u toku predistražnih radnji. Ali ne želim da govorim o tome, jer se ta priča mene lično ne tiče. Ono što me se tiče jeste njena sklonost ka lažnom optuživanju za silovanje. To što je Danijela uradila strašno je štetno za prave žrtve silovanja. One znaju da prepoznaju laž, jer znaju kako je biti silovan. Danijela u iskazu za policiju i tužilaštvo čak govori da ne zna da li je rekla “silovatelju” da ne želi se*s, ni da li mu je to pokazala ili pokušala da ga spriječi. S druge strane, mene je označila kao “silovatelja”, a poruke pokazuju kako mi se obraćala i kakav smo odnos imali. Pisala mi je i poslije tajno snimljenog razgovora i predlagala da se vidimo – kaže Lečić.

- Advertisement -

2 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Sve veći broj turista u Čapljini: Uživaju na rijekama i kulturnim znamenitostima

Čapljina, gradić smješten u dolini rijeke Neretve, postaje sve popularnija turistička destinacija, privlačeći posjetitelje iz cijelog svijeta, a posebno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -