Published On: Čet, ožu 11th, 2021

BiH otvara veleposlanstava u sedam novih zemalja

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je primilo k znanju Informaciju Ministarstva vanjskih poslova BiH koja se odnosi na plan i analizu opravdanosti otvaranja novih diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine, prenosi N1.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici donijelo odluke o otvaranju veleposlantava Bosne i Hercegovine u Republici Keniji (Nairobi), Slovačkoj Republici (Bratislava), Federativnoj Republici Brazil (Brasilia), Narodnoj Demokratskoj Republici Alžir (Alžir), Kraljevini Maroko (Rabat), Republici Azerbajdžan (Baku) i Republici Tunis (Tunis).

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o prihvaćanju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o suradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima, te je ovlastilo ministra komunikacija i prometa BiH da potpiše ovaj sporazum.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o prihvaćanju Akata Svjetskog poštanskog saveza usvojenih na 3. vanrednom kongresu Svjetske poštanske unije, te ovlastilo ministricu vanjskih poslova BiH da potpiše Instrument o prihvaćanju ovih akata.

Predsjedništvo BiH je također prihvatilo poziv predsjednika Republike Tunis Kaisa Saieda za sudjelovanje na XVIII summitu Međunarodne organizacije za frankofoniju (OIF) koji će biti održan od 20. do 21. studenog 2021. godine u Đerbi.

Predsjedništvo BiH je ovlastilo predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju da potpiše Deklaraciju o zajedničkom regionalnom tržištu i Deklaraciju o Zelenoj agendi zemalja Zapadnog Balkana koje su usvojene na Summitu Berlinskog procesa u Sofiji.

Predsjedništvo BiH je usvojilo Izvještaj o implementaciji Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja, Aneksa 1B, Član IV, Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i radu Subregionalne konzultativne komisije u 2020. godini.


uskrs ephzhb