Published On: Sat, Jan 17th, 2015

BiH nema problema, kada ih usporedimo s problemima u Keniji i Tanzaniji

Znanstvena konferencija “Religija i pomirenje u BiH izazovi i mogućnosti” započela je večeras u Međugorju na Fakultetu društvenih znanosti dr. Milenka Brkića.
Konferencija se održava do 18. siječnja, a u organizaciji Sveučilišta iz Edinburgha, Centra za empirijska istraživanja religije, Sveučilišta Hercegovina i Zaklade Konrad Adenauer-ured u BiH. U radu konferencije sudjeluju znanstvenici iz 4 zemlje i to Hrvatske, Srbije, Engleske i BiH.
Direktor zaklade Konrad Adeunauer u BiH Karsten Duemmel kazao je kako se prilikom obrade “ovakvih tema ne možemo ograničit samo na BiH već i na susjedne zemlje tražeći pri tome također i priključnicu ka zapadnoj Europi kako bi se na najbolji način obradile teme međuetničkih tematskih oblasti i uspostavljanja povjerenja i pomirenja”.
Prema njegovim riječima, u BiH su problemi u velikoj mjeri pregledni i “vjerujte kada vidimo probleme npr. u Keniji i Tanzaniji ovim problemima ovdje u BiH se još uvijek može pristupiti”.
Duemmel je istaknuo kako je težište njegova rada uspostava trajnog pomirenja, ali i to da se stvari nazovu pravim imenom.
Sudionicima znanstvene konferncije obratio se dr. George Wilkes iz Engleske koji je kazao kako žele zajednički raditi na izgradnji pomirenja u široj regiji.
”Socijalizacija unutar religijskih skupina ima puno više veze s pitanjem izgradnje pomirenja i povjerenja nego sama vjera”, kazao je Wilkes pozivajući se na rezultate istraživanja.
Istaknuo je i to kako žele ostati objektivni i neutralni te kroz problematiziranje pristupiti ovom problemu.
Konferencija se nastavlja sutra u 9 sati sesijom o povijesnom pregledu socioreligijskih istraživanja u BiH i religiji.